Rondje zwalkend over de Boulevard

columnIn het voorjaar van 1968 braken in Parijs studentenprotesten uit. Ik was toen 18 en zeer begaan met de wereldverbetering. Maar er was iets dat me nog meer bezighield: ik had net mijn rijbewijs gehaald en droomde ervan met een eigen autootje naar de Costa Brava te rijden om daar een kansje te wagen bij de vurige Spaanse schonen. 

Volledig scherm
Jef Rademakers © peter van trijen/pix4profs

Ik leende duizend gulden van mijn welgestelde oma, dat is nog geen 460 euro, en werd de eigenaar van een tiendehandse Ford Anglia.

In de eerste week van juli vertrok ik samen met twee vrienden Geert en Guust uit Roosendaal. In iedere Franse provinciestad moesten er reparaties aan het vehikel uitgevoerd worden. Tijdens het wachten studeerden wij Spaans uit een stokoud Kanarieboekje: ‘Waar kan ik hier de paarden verwisselen?’

In de ochtend van zondag 21 juli bereikten wij eindelijk ons reisdoel. Calella de la Costa. Onderweg hadden wij al vernomen dat de Tour de France bezig was en dat een Nederlander er verrassend goed voorstond. Het betrof Jan Janssen, held uit ons eigen West Brabant, die vier jaar eerder al wereldkampioen was geworden. Vandaag zou de Tour eindigen met een tijdrit.

  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.