Rondje zwalkend over de Boulevard

columnIn het voorjaar van 1968 braken in Parijs studentenprotesten uit. Ik was toen 18 en zeer begaan met de wereldverbetering. Maar er was iets dat me nog meer bezighield: ik had net mijn rijbewijs gehaald en droomde ervan met een eigen autootje naar de Costa Brava te rijden om daar een kansje te wagen bij de vurige Spaanse schonen. 

Volledig scherm
Jef Rademakers © peter van trijen/pix4profs

Ik leende duizend gulden van mijn welgestelde oma, dat is nog geen 460 euro, en werd de eigenaar van een tiendehandse Ford Anglia.

In de eerste week van juli vertrok ik samen met twee vrienden Geert en Guust uit Roosendaal. In iedere Franse provinciestad moesten er reparaties aan het vehikel uitgevoerd worden. Tijdens het wachten studeerden wij Spaans uit een stokoud Kanarieboekje: ‘Waar kan ik hier de paarden verwisselen?’

In de ochtend van zondag 21 juli bereikten wij eindelijk ons reisdoel. Calella de la Costa. Onderweg hadden wij al vernomen dat de Tour de France bezig was en dat een Nederlander er verrassend goed voorstond. Het betrof Jan Janssen, held uit ons eigen West Brabant, die vier jaar eerder al wereldkampioen was geworden. Vandaag zou de Tour eindigen met een tijdrit.