Volledig scherm
Niels Herijgens

Relaxen op Kos? Kun je schudden

ColumnJe zou het bijna vergeten, maar het is nog steeds zomer. Wie de weersverwachting bekijkt, boekt het liefst een last minute. Maar waarheen? Allerlei aantrekkelijke opties pakken anno 2017 net wat minder uit.

Neem Madeira. Leek altijd zo lekker. Mild klimaat, plus dat drankje. Blijken mensen daar dagenlang op hun terugvlucht hebben moeten wachten, vanwege harde windstoten. Geen hotelkamer meer over... Heb je je hele vakantie lopen knokken om een ligstoel bij het zwembad, moet je er uiteindelijk nog op slapen ook.

Even op en neer naar het Gardameer? Ook niet zo’n goed idee. Daar vielen woensdagavond nog hagelstenen zo groot als gehaktballen; dan heb je al gegeten en gedronken. Tripje naar het zuiden van Frankrijk? Zonnebaden in de walm van een nasmeulende bosbrand – nee, dank u. Relaxen op Kos? Kun je schudden.

Goed, dan maar Turkije, luxueus bivakkeren in zo’n resort met alles erop en eraan. Of wacht even, heb je ooit een keer een grapje gemaakt over snorren of geiten? Ai. Vindt Erdogan niet leuk. En die heeft altijd nog wel een kamertje vrij in een staats-all-inclusive. Die schijnen alleen niet zo goed te scoren op Zoover.

Oké, verderop in Azië, daar vinden we vast onze droombestemming. Borneo misschien. Vietnam. Of nee, Japan! Helaas, dat ligt dus allemaal binnen raketafstand van Noord-Korea. En Trump hoeft nog maar één keer zijn tong uit te steken naar Kim Jong-un, en die bonkt woedend met zijn voorhoofd op het kernwapenknopje. Niet zo gezellig...

Safari in Kenia? Onrustig na verkiezingen. Chillen op Curaçao? Schietpartijen tussen drugs­bendes. Sri Lanka? Dengue-uitbraak. Spanje? Met temperaturen boven de 45 graden kun je net zo goed thuis in je oven gaan zitten.

Weet je wat, dan wordt het toch gewoon een leuke camping in de buurt. Ik zag net iets staan met ‘oranje’, geinig na de EK-winst van de voetbalvrouwen. Sluiting aangekondigd? Ach, joh, ze schrijven zo veel op die beoordelingssites.