Volledig scherm
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs

Politici: weg met draaikonten, nepperds en populariteitsverslaafden

Weet je wat ik zo stom vind aan de politiek in Den Haag? Dat ge­goochel met woorden. Een minister zegt iets heel stellig, en twee maanden zegt hij dat het niet waar is. Een oppositieleider houdt speeches, die gejat en verbouwd blijken te zijn. Het wekt zo weinig vertrouwen.

Stel, mijn vriend zegt dat hij mijn nieuwe jurkje niet mooi vindt. Dan is er een kans dat ik daarna een scène schop (wie een relatie heeft, weet hoe zoiets kan gaan). Dan kan mijn vriend daarna wel zeggen dat hij er niets van meende. Maar geloof jij dat? Welnee. Jij denkt dan net als ik dat hij van het gelazer af wil zijn.

Dat minister Blok na zijn stevige uitspraken over de kansloze multiculturele samenleving sorry zegt, kan ik wel volgen. Soms kan iets er te bot uitkomen en had je achteraf gezien liever die voorbeelden niet genoemd (Suriname is er nog boos om). Maar Blok zegt letterlijk: ‘Die woorden meende ik dus niet’. 

Quote

Dit is het probleem van politiek Den Haag. Er is teveel gegoochel, teveel toneel, te weinig waarachtig­heid.

 Ja hallo! Wat moet ik daar als kiezer mee? Hebben wij in ons kabinet een minister die dingen zegt die hij niet meent? Zit in ons landsbestuur iemand die zijn mening verkwanselt als er mensen boos van worden? Is Blok een ordinaire leugenaar?

Dit is wat mij betreft hét probleem van politiek Den Haag. Er is teveel gegoochel, teveel toneel, te weinig waarachtigheid. Als Jesse Klaver goed wil overkomen op tv, moet hij op zijn manier zeggen wat hij wil en vindt. Geen speeches van anderen jatten, omdat die het eerder goed deden in de publieke opinie. Als Blok iets vindt, moet hij niet 360 graden draaien op het moment dat zijn mening geen juichende recensies oplevert.

Quote

Zo werkt het niet, beste volksverte­gen­woor­di­gers. Wij willen echte mannen en vrouwen, ministers en politici die ergens voor staan, die we kunnen geloven. Op hun woord!

Zo werkt het niet, beste volksvertegenwoordigers. Wij hebben jullie op die plek neergezet om ons land te besturen. Wij willen geen draaikonten, geen nepperds, geen populariteitsverslaafden aan het roer. Wij willen echte mannen en vrouwen, ministers en politici die ergens voor staan, die we kunnen geloven. Op hun woord!