Volledig scherm
Rein Lambregts met een vooroorlogse racefiets op zolder in zijn museum. Foto: © Joyce van Belkom/Pix4Profs

Petje af voor wielermannen als Rein

COLUMNNog even en dan is het 70 jaar geleden dat Wim van Est met zijn gele trui op de Aubisque het ravijn in kukelde. Rein Lambregts kan er over vertellen alsof het de dag van gisteren was. De Oosterhouter bijt zich al jaren vast in de historie van de regionale wielersport. Thuis op zolder heeft hij een museum ingericht dat alleen per vlizotrap te bereiken is en in de boekenkast staat een reeks naslagwerken over West-Brabantse Tourrenners, West-Brabantse kampioenen en de Gouden Jaren Vijftig van de West-Brabantse Wielersport.

Rein raakt er niet over uitgeschreven of uitgepraat. Bleek ook afgelopen week in Rucphen, waar hij in het kader van de heemkundige serie Plekken van Plezier een lezing mocht geven over zijn geliefde wielersport. Een met grotendeels grijze geestverwanten goed gevuld bovenzaaltje werd door Rein jaar voor jaar meegenomen door de Gouden Jaren Vijftig. Bij de in 1946 geboren Lambregts proef je het verlangen om nog een keer als broekie terug te keren naar die tijd. Naar de tijd dat West-Brabant nog met recht de bakermat was van de vaderlandse wielersport.

De kracht van Lambregts als geschiedschrijver is zijn drang naar een encyclopedische compleetheid. Hij brengt daarmee de jaren vijftig ontzettend dichtbij. Het zorgt echter ook voor een eindeloze opsomming van feiten, resultaten en verhalen.

Lambregts wil alles vertellen en dat was net iets te veel voor een dinsdagavond in Rucphen. De lezing liep uit. De rode draad, het eerbetoon aan de mannen die de sport groot maakten in de regio, raakte in de knoop. En toen Rein op het einde nog een afsluitend spelletje Petje op – Petje af wilde spelen, bleek dat de meeste bezoekers toch maar liever naar huis gingen. Stond begripvolle Rein daar met zijn petjes en fles wijn als hoofdprijs.

Lambregts mag dan geen kopman zijn geweest, als dienaar van de sport verdient hij beter. Net als al die knechten van weleer die hij een plek in de geschiedenis geeft. Petje af voor mensen als Rein.

Volledig scherm
Ad Pertijs. © Johan Wouters