Kat Luna is door vuurwerk verminkt geraakt in Bergen op Zoom
Volledig scherm
Kat Luna is door vuurwerk verminkt geraakt in Bergen op Zoom © Hisham Fahmy/Facebook

Oudjaar is een jaarlijkse hel voor huisdieren

Bij de afgelopen jaarwisseling is in ons land voor zo’n 70 miljoen euro aan gillende keukenmeiden, duizendklappers en kanonslagen aangestoken en weggegooid. Met de nadruk op weggegooid!

In Swifterbant viel een dodelijk slachtoffer door vuurwerk. In Etten-Leur raakten vijf huizen er zwaar door beschadigd, drie mensen raakten daarbij gewond. Ongetwijfeld liepen elders in het land weer talloze mensen hand- en oogletsel op.

Vreselijk allemaal. Onnodig leed, veroorzaakt door die jaarlijkse hunkering naar oorverdovend geknal.

Buurtkat

Van een verhaal uit Bergen op Zoom krijg je helemaal de koude rillingen. Een ploert heeft zwaar vuurwerk naar een onschuldig dier gegooid. Luna, een gezellige, alom geliefde buurtkat. Het beestje raakte zwaargewond, is inmiddels geopereerd, maar de vraag is of hij volledig zal herstellen. Van de wond en de schrik.

Op de vraag waarom die onbekende hufter dat in hemelsnaam gedaan heeft, zal vermoedelijk nooit een antwoord komen. Stupide stoerdoenerij is een optie.

Jaarlijkse hel

Quote

Oudjaar is een jaarlijkse hel voor huisdieren

Oudjaar is een jaarlijkse hel voor huisdieren, ook als de baasjes ze voor de zekerheid binnen houden. Katten verstoppen zich vanwege het vuurwerk de hele dag en nacht onder bed of kast, de hond van vrienden kroop uit pure doodsangst achter de wc-pot.

Wat is het jammer dat de gemeenteraadsverkiezingen pas in maart zijn.  De  Olympische Spelen zijn dan al voorbij, carnaval is ook al geweest. Tegen die tijd zijn we met z’n allen het trieste lot van Luna al lang vergeten. Maar wat zou het mooi zijn als er toch in ieder geval één partij is die het aandurft een algeheel vuurwerkverbod prominent in het verkiezingsprogramma te plaatsen, ook al is dat pas negen maanden later van toepassing. Maar regeren is toch vooruitzien?

Ja, zo’n verbod is sneu voor de mensen, die alleen siervuurwerk de lucht in schieten met oud en nieuw. Maar kijk naar de foto’s van Luna en geef toe: die kortstondige vuurpijlenpret weegt niet op tegen al het dierenleed, die het veroorzaakt. 

Column Jacques Hendriks
Volledig scherm
Column Jacques Hendriks © BN DeStem
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement