Onderwijsgala

Verhalen maken, we doen doorgaans niets liever bij ons op de redactie. Bezig zijn met nieuws, mooie reportages, ­interviews, achtergronden en columns. Maar de afgelopen weken gingen meerdere collega’s vreemd. Even maakten ze geen stukken, maar waren ze druk bezig met het voorbereiden van een hele mooie dag.

Afgelopen woensdag was het zover: het jaarlijkse onderwijsgala van BN DeStem, deze keer op het Graaf Engelbrecht in Breda. Wie mag zich een jaar lang de beste docent van het ­basisonderwijs noemen, wie is de beste ­docent van het middelbaar onderwijs en welke conciërge wordt gekroond tot de beste van West-Brabant?

De organisatorische kar werd getrokken door online-redacteur Dennis Nuiten en chef West-Brabant Frank Timmers. Verslaggever Tom Hayes tikte nog tijdens het gala een mooi verslag op, Marvin Sluijter zorgde voor een puike videoregistratie, terwijl Wim van den Broek als volleerd spreekstalmeester zowel het middag- als het avondprogramma presenteerde.

Quote

Deze mensen verdienen het om met een gala positief belicht te worden. We moeten hen koesteren, zij die onze kinderen en kleinkinde­ren begeleiden naar een hopelijk mooie toekomst

Het gala slokte de nodige uren van hen op, zorgde her en der voor wat zenuwen, maar voor hen kwam woensdagavond dan toch de voorzichtige ontlading. De klus was geklaard, drie mooie winnaars waren gekozen. Toppers op wie de maatschappij trots mag zijn, net als op de overige finalisten, trouwens. ,,Mooi dat jullie dit doen’’, zei de partner van een van hen na afloop tegen mij. 

Pijlers

Volledig scherm
André Trompers © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Het is zo’n opmerking die je blij maakt en voldoening geeft. Maar waarom organiseren we een dergelijk evenement eigenlijk? Die vraag beantwoorden is geen lastige. We vinden onderwijs belangrijk, het is een van de essentiële pijlers waarop onze samenleving rust. We schrijven er als krant vrijwel dagelijks over, al waren het afgelopen jaar veelal stukken over de toegenomen werkdruk en stakende docenten. Wat een genot is het dan om juist de mensen uit het onderwijs met passie en liefde aan het woord te horen en aan het werk te zien.

Deze mensen verdienen het om met een gala positief belicht te worden. We moeten hen koesteren, zij die onze kinderen en kleinkinderen begeleiden naar een hopelijk mooie toekomst.

Quote

Hun bevlogen­heid is het even parkeren van het maken van verhalen meer dan waard. Volgend jaar weer!

Als jurylid mocht ik de finalisten al bevragen over hun werk, nog voor ze het podium betraden. Het waren gesprekjes van tien minuten, gesprekjes die stuk voor stuk langer hadden mogen duren. Waarom? Omdat deze mensen met zoveel liefde over hun werk spreken dat het fantastisch is om naar hen te luisteren.

,,Humor haalt de angel uit veel problemen’’, zei een van hen. ,,Iedere dag is een mooie dag’’, sprak een ander. Hun bevlogenheid is het even parkeren van het maken van verhalen meer dan waard. Volgend jaar weer!

André Trompers
waarnemend hoofdredacteur

Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl