Niet te bevatten: hoe gaan we als krant om met in- en intriest nieuws?
van de hoofdredactie‘Niet te bevatten’. Zo luidt de kop dinsdagochtend op de voorpagina van BN DeStem. De kop staat boven het in- en intrieste nieuws over de dood van de 15-jarige Megan. Doodgestoken in haar ouderlijke woning in Breda.
Delen per e-mail
De drie woorden beschrijven wat vrijwel iedereen zegt en denkt over dit schokkende nieuws. Het is niet te bevatten. Niet voor nabestaanden en de omgeving. Niet voor de mensen die er op een of andere manier bij betrokken zijn.
Snel beseffen wij op de redactievloer dat we moeten schakelen na het bekend worden van dit dramatische nieuws. Meerdere verslaggevers gaan direct naar de Bilderdijkstraat, spreken met buurtbewoners en politie. Niet veel later hebben we contact met de middelbare school van het slachtoffer, het Onze Lieve Vrouwelyceum.
Naam
Dat blijkt later ook de school van de verdachte te zijn, een school die niet voor het eerst wordt getroffen door de dood van een leerling. Het moment dat het OLV de naam van het slachtoffer publiek maakt, is het moment dat wij ook besluiten om de naam Megan te noemen in onze berichtgeving.
Dat valt niet bij iedereen goed. Is dat nodig vragen mensen zich af op onze Facebookpagina’s. Maar daar verschijnen ook reacties als ‘de naam van Megan mag niet vergeten worden’. We denken dat we het gepast doen door haar naam op dit moment op deze manier uit te dragen.
Een dag later spreken we met meerdere buurtbewoners, de burgemeester en met goede vriendinnen van Megan. We zoeken naar de gepaste wijze van publicatie. We passen het online bericht aan. Ik constateer dat het goed is om wat vaker de koppen bij elkaar te steken. Met net iets meer afstand naar ons werk te kijken.
Meningen
En het woord van ‘de waarschuwer’, zoals een collega dat zo treffend verwoordt, altijd serieus te nemen. Of we het allemaal op de juiste manier doen? Zowel intern als extern lopen de meningen uiteen. Het is een worsteling waarbij we juist niet moeten vergeten om frequent het gesprek met elkaar aan te gaan.
Een journalistiek draaiboek voor heftig nieuws als dit is er niet en is ook niet in beton te gieten. En is er wel een draaiboek, dan nog zullen we altijd moeten blijven wikken en wegen. Kunnen we dit verhaal nu publiceren? Of niet? Bij die afweging moeten we altijd rekening houden met de privacy van mensen. Met de impact. De gevolgen. Omdat sommige drama’s, ook zonder onze verhalen, al ‘niet te bevatten’ zijn.
André Trompers
Waarnemend hoofdredacteur BN DeStem
Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
Kringetjesverjaardag bij Bert en Gerda
Mijn kinderen schoten vorige week hun lievelingsbal hoog in de boom, klemvast tussen drie takken. De reddingsactie om hun bal te bevrijden had wel wat weg van de manier waarop ik afgelopen jaar de coronamaatregelen heb ervaren. Met iedere stok die richting de bal werd geslingerd hadden ze de volle overtuiging dat-ie ‘deze keer wel los zou komen’. -
PREMIUMCOLUMN
Een school zonder leraren? Alsof onderwijs alleen om efficiëntie draait!
Tussen al het nieuws over de heropening van het basisonderwijs, viel mijn oog op een bericht over een Roosendaals idee. Een plan voor een basisschool zonder leraren. -
PREMIUMCOLUMN
Een meldpunt voor een meldpunt? Wel een beetje omslachtig
Met enige regelmaat vraag ik me af of er geen geld te besparen valt op onzinnige vragen van volksvertegenwoordigers. Dat zijn vragen waarop het antwoord al bekend is, maar waar ambtenaren toch hun uren aan besteden, simpelweg omdat ze dat moeten. -
PREMIUMCOLUMN
Drama
André Onana werd gisteren niet alleen wakker in een witte wereld. De doelman van Ajax wordt vooral iedere dag wakker in de wereld van Jordi van Loon, Sjors Dekker, Hinke Schokker en nog een stuk of wat kleinere sporters die zich net als hem van geen schuld bewust zijn als het gaat om het valsspelen met medicijnen. -
PREMIUMcolumn
Humor is ook een vak
Voor jou is het nu zeker lekker rustig? Als ik momenteel al eens ergens kom, dan is dát vaak de eerste vraag die me wordt gesteld. En dan vertel ik vol trots dat ik het eigenlijk best heel druk heb. Met bijvoorbeeld allerlei nieuwe initiatieven die superspannend en interessant zijn, maar relatief veel meer tijd en energie kosten dan mijn gebruikelijke theateragenda of tonpraatoptredens.
-
PREMIUMCOLUMN
Dachten de piemeltaartbakker en de moslimpartij nou écht een gouden combi te vormen?
Dat er mensen zijn die piemeltaarten bakken, verbaast me niks. En dat in Nederland een conservatieve moslimpartij bestaat, geloof ik ook wel. Maar dat die twee dachten dat ze een gouden combi vormden, daar kan ik nog steeds niet over uit. -
PREMIUMcolumn
Verbroedering tussen politie en voetbalfans is om toe te juichen
Even vrij naar Marco Borsato… heu…. John Ewbank: de krantenkop die je dacht dat nooit zou komen. Maar het stond er wel. Echt. Afgelopen woensdag in deze krant. Op de voorpagina: ,,Voetbalfans geven steun aan politie.” -
PREMIUMcolumn
Seksueel misbruik moet niet langer verzwegen blijven
Verkracht tijdens een date, lastiggevallen door een familielid of zelfs ingezet als prostituee. Vrijwel iedereen die je spreekt kent wel een voorbeeld uit zijn of haar omgeving van iemand die met seksueel misbruik te maken heeft gehad.