Volledig scherm
John Bas. © BN DeStem

Hij/Zij/Het

ColumnNoem mij een eikel, noem mij een oud wijf, maar noem mij geen het. Schei uit met dat hypocriete transgendergezeur of je een man nog wel met man mag aanspreken of een vrouw nog wel als vrouw mag zien zonder haar toestemming.

Ja, het is buitengewoon vervelend als je met een snikkel bent geboren terwijl je je vrouw voelt. Ongetwijfeld is het ellendig als je door jouw liefhebbende ouders als Dorothé wordt aangegeven bij de burgerlijke stand, maar veel liever Henk had geheten.

Dan hebben we het nog maar even niet over de non-binairen: mensen die zich man noch vrouw voelen en toch gewoon een voornaam moeten hebben. Ik zou niet durven zeggen dat ik niet met ze meeleef, want dan word ik als columnist/columniste - doorhalen wat niet verlangd wordt - afgeschoten. Maar het is niet bepaald een item waar ik de hele dag mee bezig zou zijn als er tenminste niet zoveel over zou worden gewauweld.

Herentoilet

Nooit heb ik mij afgevraagd of de vrouw die uit het herentoilet kwam daar wel thuishoorde. Die moest gewoon piesen en het was veel te druk bij de dames. Zoiets. Welkom bij de heren. Dat gedoe met de NS, die het voortaan alleen nog maar sekseneutraal over Beste reizigers durven te hebben: waar gáát het over? Natuurlijk zijn het reizigers, natuurlijk schrijf je in de aanhef boven de aankondiging van weer een vertraging Arme reiziger...

Maar daar moet je niet over lopen lullen of liggen mutsen of hoe het politiek correcte deel der natie het ook maar gendergenereus hebben wil.

Opa

Binnenkort word ik opa. Het mannetje - ja, daar bestaan al binnenfoto’s van - heeft een wurmpje waar je straks U tegen zegt en ik hoop toch oprecht dat hij nog een echte jongensnaam krijgt voordat hij naar buiten komt en zich gaat afvragen in wat voor tobberige wereld hij is beland. En dan zien we later met alle respect wel weer. 

Volledig scherm
John Bas. © Richard Gesell

Laat hummes eerst maar eens rustig bijkomen. Mocht hij later in een of andere transitie verzeilen, dan helpen we haar. Net zo lief.