Met de Martin Gaus-techniek is de opwarming van de aarde misschien wel te stoppen

columnDe aarde warmt op en het is mijn schuld. Dit gevoel bekroop mij een paar jaar geleden. Uitstervende ijsberen en smeltend ijs wil ik niet op mijn geweten hebben, dus nam ik mijn eigen gedrag eens goed onder de loep. Om met Loesje te spreken: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Volledig scherm
Fee Buurmans. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

En dus zit ik bij winterse temperaturen met een dikke trui en twee dekentjes te verkleumen op de bank. Ik ga niet met het vliegtuig op vakantie. Vlees en zuivelproducten komen er niet meer in en korte afstanden doe ik met de fiets.

En dan moet ik in deze krant lezen dat de klimaatdoelen van Parijs bijna niet meer te halen zijn. Potverdorie. Ben ik hier nou het hele jaar braaf voor geweest? Waar blijven de complimenten voor mijn goede gedrag?

Martin Gaus weet allang dat je een hond moet belonen als je wat van hem wil. Ik zou best een kaartje van de overheid willen ontvangen: bedankt dat je zo weinig vlees eet. Hier heb je een zonnepaneel zodat je je milieuvriendelijke gedrag kunt voorzetten. Waarom is er eigenlijk geen landelijk systeem op basis van beloning? Eentje waarmee je punten kunt sparen met groen gedrag.

  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.