Volledig scherm
Columnist Niels Herijgens: ,,Ja, je collega in het openbaar te kakken zetten, dat komt inderdaad enórm eensgezind over.'' © Niels Herijgens

Kneuzig gekibbel om kerncentrale Doel

COLUMNDe Belgen lachen ons uit, ik weet het zeker. Haha, die Hollanders! Willen inspraak­­ bij onze kerncentrales, maar hebben het veel te druk met onderling gekibbel.

Wat is er aan de hand? Frank Petter, burgemeester van Bergen op Zoom, kan vanuit zijn werkplek de koeltorens van Doel bijna zien. Zo dichtbij is ie, die kerncentrale die om de haverklap hapert. De gemeenteraad wil ’m dicht en zelf is hij het eigenlijk ook wel beu. Dat ‘niks aan de hand’ steeds van de Vlamingen. De sussende reacties vanuit Den Haag. Bewindslieden die bezorgd komen praten en niks doen.

Petter schrijft een brief. Beste Belgen, zal best dat die centrale op jullie grond staat. Maar radioactieve deeltjes zien die grens niet. Jullie willen die energiefabriek annex atoombom langer openhouden. Waarom mag Antwerpen dan wel meepraten en wij niet? Bel me. Groetjes, Frank.

Boze reactie, op dat schrijven! Nee, niet van de Belgen. Het is buurburgemeester Jacques Niederer (Roosendaal) die staat te briesen. Hoe Petter het in z’n botte harses haalt om zelf actie te ondernemen. Waarom ie dat niet eerst netjes afstemt met alle 26 gemeenten van de Veiligheidsregio.

Door die brief, vindt Niederer, komen er twee verschillende signalen. Dat kan dus niet. En het zet de bestuurlijke verhoudingen onder druk. Dus wat doet Jacques? Die zet zijn collega in het openbaar te kakken. Ja, dat komt inderdaad enórm eensgezind over.

Goed, een gezamenlijk standpunt van de Veiligheidsregio dus. Wanneer? O, ergens eind april. Eerst moet iedereen het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid lezen. Dat heel het land de conclusies allang kent (bij een kernramp werken de Belgen en wij slecht samen) doet er niet toe. Geef ze de tijd, die burgemeesters. Elke dag een alineaatje, en dan de boel even rustig laten bezinken...

Roepen dat er een urgent probleem is, en over drie maanden nog eens verder praten. Schoolpleinruzietjes over wie iets mag zeggen. Echt, die Belgen lachen ons uit. En Doel blijft nog honderd jaar open.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.