Volledig scherm
©

Klasplantjes moeten braaf binnen blijven als Buienradar een druppeltje neerslag voorziet

columnHet leek zo’n goed idee. Dinsdag was het de Nationale Buitenlesdag. Kinderen van basisscholen en hun docenten zouden de veilige alledaagse omgeving van hun klaslokaal een dagje inruilen en naar buiten trekken. 

Om in die uitdagende omgeving nieuwe indrukken op te doen, zaken te onderzoeken en dingen te leren.

Dat bleek dus vies tegen te vallen. Buienradar had voorspeld dat er die dag neerslag zou komen. Dat bleek uiteindelijk tijdens de lesuren beperkt te blijven tot een enkel spatje, maar de moderne tamtam had zijn verwoestende werk toen al gedaan. 

Druk, druk

Quote

De moderne tamtam had zijn verwoesten­de werk toen al gedaan.

,,We halen het later wel een keer in”, meldden veel scholen die gebeld werden met de vraag of er een foto te maken viel van het buiten leren. Net zo veel scholen wisten zelfs helemaal niet dat zij zich aangemeld hadden voor een dagje les in de buitenlucht. Druk, druk en dan wordt er kennelijk nog wel eens wat vergeten.

Het idee van Buienradar als spelbreker liet me niet zo makkelijk los. Het deed me een beetje denken aan de Nederlandse Spoorwegen die bij de voorspelling van de eerste sneeuwvlok preventief vol enthousiasme aan het schrappen gaan in de dienstregeling. Met als filosofie dat je zo het aantal vertragingen kunt verminderen. Dan spoor je dus niet.

Elementen

Een van de waardevolle lessen van buiten zijn lijkt mij juist dat je soms overgeleverd bent aan de elementen. Dat het door de wind soms wat frisjes aanvoelt maar dat je daarna ook wel weer opwarmt. Dat je soms een nat pakt haalt in de regen maar daarna ook weer opdroogt.

Waardevolle lessen waar je in de veilige beschutting van je klaslokaal misschien niet zo snel aan toekomt. En zo'n mogelijk buitje moet je toch wel kunnen hebben als je goed in je vel zit. Jammer genoeg voorkomt Buienradar zo’n risico’tje in de moderne tijd kennelijk. 

Verplicht

Ik hoop van harte dat al die scholen die beloofd hebben het buiten leren later nog een keer in te halen dat ook daadwerkelijk doen. En dat een klein buitje dan aan de aandacht van die digitale radar ontsnapt. Een beetje een nat pak halen. Wat kan nu mooier zijn als je een keertje buiten bent met al je klasgenootjes?

Gebeurt het niet, dan wordt het weer verplicht binnen zitten in het leslokaal. Lekker veilig als kasplantjes. Of in dit geval: als klasplantjes.