Volledig scherm
PREMIUM
Huizenhoge stapels hout zetten we in lichterlaaie. En volgende week gaat het weer over brandgevaar en rookmelders in huis, ziet columnist Niels Herijgens. © Dick Teske; Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Kerstbomen verbranden vinden we vuil en onveilig. Maar een massa pallets in de fik? O, prima hoor!

COLUMNMet brandgevaar gaan we in Nederland wat merkwaardig om. De ene dag kan het nog gaan over de vraag of rookmelders verplicht moeten worden in woonhuizen. De andere zetten we huizenhoge stapels hout in lichterlaaie.

In november vergapen we ons aan tv-beelden van bosbranden in Californië, gruwelen we ervan, spreken we vol bewondering over de brandweerlieden die daar met gevaar voor eigen leven het vuur bestrijden. Niet veel later moet onze eigen brandweer het inferno beteugelen dat we zelf voor de lol hebben aangestoken.

  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.