Volledig scherm
papadag, woord, letters © AD

Inspirerend! En meer woorden die véél erger zijn dan 'kids' of 'papadag'

COLUMNSteeds als de verkiezing van het Woord van het jaar eraan komt – ik gok deze keer op ‘appongeluk’ – verschijnen ook lijstjes met gehate woorden. Saai! Iedereen blijkt altijd weer ‘kids’ of ‘papadag’ vervelend te vinden. 

Want o, wat hebben we een bloody fucking hekel aan Engelse termen. En ach, wat voelen we ons véél te geëmancipeerd voor zo’n mannetjesbegrip. Alsof déze 2017-woorden zo fraai zijn:

Comfortzone. Tv-talentenjacht-term. Niet op z’n Frans uitspreken, het is kúm-ft-zoon. Je mag er niet in blijven zitten, want dat is stom. Gaat uit van het misverstand dat je iedereen zo vaak mogelijk in het diepe moet flikkeren. Duikt ook al op in cursuslokalen - altijd een veeg teken. Veeg maar gauw weg.

Versmarkt. Klinkt lekker naar de Rotterdamse Markthal en andere hippe voedselhoeken. Maar stelt niks meer voor. In Bergen op Zoom is nu gedoe over een vers­markt. Kraampjes met kooplui en hun geurende ingrediënten? Ben je gek, gewoon een bakker, een slager en een visboer in een overdekt winkelcentrum. Zeg dat dan.

Startup. Quasi-spannende manier om ‘beginnend bedrijfje’ te zeggen. Altijd doen trouwens: schijnt te werken bij het binnenharken van leningen en subsidies. Nog niet in Van Dale. Houden zo.

Maatwerk. Wethouderswoord. Steevast in plannetjes, omdat het suggereert dat je iedereen serieus neemt. Onderwijs, zorg, vuilnis in Bredapolitie in Hulst, de bloembak bij de Slingerstraat in Ossendrecht: allemaal maatwerk. Kan natuurlijk niet. Wordt veel te duur. Krijg je klachten over. Al zal vast iemand beweren dat je die kunt beantwoorden met... Juist, ja.

Inspirerend. Stopwoordje van de Insta-generatie. Betekent nu gewoon: goh, leuk hoor. Een herfstbladfoto, een afgezaagd tegeltjes­citaat: al doe je er geen reet mee, zet er maar inspirerend! onder. Iedereen tevreden. Zag het laatst zelfs staan bij een frikandel speciaal. Tja, zo lust ik er nog wel een paar. Liefst van die startup op de versmarkt. Beetje uit m’n comfortzone, maar levert maatwerk. Ook leuk voor de kids, op papadag.

Volledig scherm
Columnist Niels Herijgens: ,,Versmarkt? Het zijn gewoon een bakker, een slager en een visboer.'' © Niels Herijgens
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het geheim van de glazen koepel
    PREMIUM
    column

    Het geheim van de glazen koepel

    Koopzondag in Eindhoven. Ik had nooit door het centrum moeten gaan. Overal dames met frisse kleurspoelingen in hun korte koppies en mannen met naar bier snakkende buiken. Een kleuter van een strompelgezin voor me krijgt een meltdown en besluit op straat te gaan liggen. Helemaal geen slecht idee. Zittend op het Catharinaplein naast Dynamo kijk ik omhoog, weg van de verveelde gezichten, naar mijn zen-baken. De koepel van winkelcentrum Heuvel.