Volledig scherm
papadag, woord, letters © AD

Inspirerend! En meer woorden die véél erger zijn dan 'kids' of 'papadag'

COLUMNSteeds als de verkiezing van het Woord van het jaar eraan komt – ik gok deze keer op ‘appongeluk’ – verschijnen ook lijstjes met gehate woorden. Saai! Iedereen blijkt altijd weer ‘kids’ of ‘papadag’ vervelend te vinden. 

Want o, wat hebben we een bloody fucking hekel aan Engelse termen. En ach, wat voelen we ons véél te geëmancipeerd voor zo’n mannetjesbegrip. Alsof déze 2017-woorden zo fraai zijn:

Comfortzone. Tv-talentenjacht-term. Niet op z’n Frans uitspreken, het is kúm-ft-zoon. Je mag er niet in blijven zitten, want dat is stom. Gaat uit van het misverstand dat je iedereen zo vaak mogelijk in het diepe moet flikkeren. Duikt ook al op in cursuslokalen - altijd een veeg teken. Veeg maar gauw weg.

Versmarkt. Klinkt lekker naar de Rotterdamse Markthal en andere hippe voedselhoeken. Maar stelt niks meer voor. In Bergen op Zoom is nu gedoe over een vers­markt. Kraampjes met kooplui en hun geurende ingrediënten? Ben je gek, gewoon een bakker, een slager en een visboer in een overdekt winkelcentrum. Zeg dat dan.

Startup. Quasi-spannende manier om ‘beginnend bedrijfje’ te zeggen. Altijd doen trouwens: schijnt te werken bij het binnenharken van leningen en subsidies. Nog niet in Van Dale. Houden zo.

Maatwerk. Wethouderswoord. Steevast in plannetjes, omdat het suggereert dat je iedereen serieus neemt. Onderwijs, zorg, vuilnis in Bredapolitie in Hulst, de bloembak bij de Slingerstraat in Ossendrecht: allemaal maatwerk. Kan natuurlijk niet. Wordt veel te duur. Krijg je klachten over. Al zal vast iemand beweren dat je die kunt beantwoorden met... Juist, ja.

Inspirerend. Stopwoordje van de Insta-generatie. Betekent nu gewoon: goh, leuk hoor. Een herfstbladfoto, een afgezaagd tegeltjes­citaat: al doe je er geen reet mee, zet er maar inspirerend! onder. Iedereen tevreden. Zag het laatst zelfs staan bij een frikandel speciaal. Tja, zo lust ik er nog wel een paar. Liefst van die startup op de versmarkt. Beetje uit m’n comfortzone, maar levert maatwerk. Ook leuk voor de kids, op papadag.

Volledig scherm
Columnist Niels Herijgens: ,,Versmarkt? Het zijn gewoon een bakker, een slager en een visboer.'' © Niels Herijgens
  1. Achter de juichende familie Achtereekte was een Koreaans meisje in slaap gevallen

    Achter de juichende familie Achtereekte was een Koreaans meisje in slaap gevallen

    De voormalige jakhalzen Frank Evenblij en Erik Dijkstra zeulden onlangs voor hun programma Bureau Korea met een levensgrote kartonnen Sven Kramer door de kille straten van Gangneung. Uiteraard om er achter te komen wat onze Sven losmaakt in de stad die hij deze weken wil veroveren. De uitkomst was verrassend. Of niet. De gemiddelde Koreaan zag Dijkstra aan voor de Sven op de foto. ‘Voor hen lijken alle Europeanen op elkaar’ dachten de twee nog in een poging om zoveel gebrek aan werelds inzicht aangaande de schaatssport goed te praten.