Volledig scherm
PREMIUM
Dankzij een lied van Wim Daniëls is houdoe weer in het nieuws. Maar sterft de houdoezegger niet uit, vraagt columnist Niels Herijgens zich af. © Shirt: niefokkemeebrabant.nl; portret: Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Houdoe is heel Brabants, maar wie gebruikt het eigenlijk nog?

COLUMNWeinig woorden zijn zo Brabants als houdoe. Maar eerlijk is eerlijk: zó vaak horen we het niet meer. Wordt het dan niet eens tijd om er afscheid van te nemen?

Dat de zuidelijke groet weer in het nieuws is, danken we aan taalgoeroe des vaderlands Wim Daniëls. Als voorbode van een boek over houdoe, schreef hij een liedtekst met die titel, waarvan intussen­­ al carnavals- en blues­versies zijn opgenomen.

  1. Oh N.A.C, the Yellow Army, we’re gonna win today
    COLUMN

    Oh N.A.C, the Yellow Army, we’re gonna win today

    In de Grote Kerk sprak ik woensdag na de Vuelta-presentatie met onze Spanje-correspondent Edwin Winkels. Allemaal leuk en aardig dat de Ronde van Spanje in 2020 naar Breda komt, maar al snel ging het over een memorabele avond eind 2017 in café De Bommel. Daar was Winkels te gast bij de voetbalshow Bier & Ballen, evenals de toenmalige NAC-sterspeler Manu Garcia. Op het podium zongen ze samen ‘Jé, Jé, Jé, Jé Arriba NAC’, oftewel Hup NAC in het Spaans.