Volledig scherm
PREMIUM
Dankzij een lied van Wim Daniëls is houdoe weer in het nieuws. Maar sterft de houdoezegger niet uit, vraagt columnist Niels Herijgens zich af. © Shirt: niefokkemeebrabant.nl; portret: Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Houdoe is heel Brabants, maar wie gebruikt het eigenlijk nog?

COLUMNWeinig woorden zijn zo Brabants als houdoe. Maar eerlijk is eerlijk: zó vaak horen we het niet meer. Wordt het dan niet eens tijd om er afscheid van te nemen?

Dat de zuidelijke groet weer in het nieuws is, danken we aan taalgoeroe des vaderlands Wim Daniëls. Als voorbode van een boek over houdoe, schreef hij een liedtekst met die titel, waarvan intussen­­ al carnavals- en blues­versies zijn opgenomen.

 1. Ruttes trollen
  van de hoofdredactie

  Ruttes trollen

  “De grote paradox van onze tijd is dat het in de overload aan informatie, aan meningen en meninkjes, steeds moeilijker wordt feiten en fictie uit elkaar te houden. Dat is iets waar zowel journalisten als politici zich zorgen over moeten maken. Want het nepnieuws en de internettrollen zijn echt onder ons en dat is niet iets om licht over te denken. Als een feit ook maar een mening wordt, zijn het publieke debat en de democratische rechtsstaat het eerste slachtoffer.’’
 2. ‘Een jonge god zal nooit meer de mogelijkheid krijgen zijn dromen waar te maken’
  PREMIUM
  Column

  ‘Een jonge god zal nooit meer de mogelijk­heid krijgen zijn dromen waar te maken’

  Zevenbergen, sportpark de Meeren zondag 13 januari 2019. Vandaag is de voetbalvereniging Virtus gastheer van een vriendschappelijk toernooitje. Naast de thuisclub spelen Beek Vooruit, Rood-Wit Willebrord en UVV’40 twee wedstrijdjes van krap een uur tegen elkaar. De insteek? Lekker voetballen na een winterstop vol bubbelwijn, kalkoen, oliebollen en bier. Eersteklasser Rood-Wit wint het vierluik trouwens overtuigend.