Volledig scherm
PREMIUM
Dankzij een lied van Wim Daniëls is houdoe weer in het nieuws. Maar sterft de houdoezegger niet uit, vraagt columnist Niels Herijgens zich af. © Shirt: niefokkemeebrabant.nl; portret: Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Houdoe is heel Brabants, maar wie gebruikt het eigenlijk nog?

COLUMNWeinig woorden zijn zo Brabants als houdoe. Maar eerlijk is eerlijk: zó vaak horen we het niet meer. Wordt het dan niet eens tijd om er afscheid van te nemen?

Dat de zuidelijke groet weer in het nieuws is, danken we aan taalgoeroe des vaderlands Wim Daniëls. Als voorbode van een boek over houdoe, schreef hij een liedtekst met die titel, waarvan intussen­­ al carnavals- en blues­versies zijn opgenomen.

  1. Geslaagd! Maar hoe?
    PREMIUM
    Column

    Geslaagd! Maar hoe?

    Zoon heeft zijn diploma gehaald. In één keer. Afgelopen woensdag maakte school dat bekend. Alle ouder(s)/verzorger(s) indachtig, van wie het kind komende jaren een eindtoets maakt op de middelbare school, pleit ik voor vernieuwing van de wijze waarop de uitslag tot ze gaat komen. In ons geval moesten wij ons des namiddags tussen 13.00 en 15.00 uur naast het telefonie-apparaat nestelen. Want is die tijdspanne zouden ‘ze’ bellen. Geslaagd, een her of gezakt. Meer keuze kregen we niet.