Hou toch eens op met die domme challenges

columnOch, wat een medelijden heb ik met mensen die meedoen aan challenges. Zit ik rustig door mijn tijdlijn te scrollen, kom ik om de vijf berichten zo’n challenge tegen. Weer zo’n kneus die een andere kneus nadoet. 

Volledig scherm
Fee Buurmans © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Na de choking game (elkaar verstikken tot je flauwvalt), de neknomination (een fles alcoholische drank in één teug achterover slaan) en de alien dance challenge (het dansje van de groene alien nadoen) is de KeKe challenge de laatste hype. Deze houdt in dat een bestuurder – opvallend vaak een tiener - uit een stapvoets rijdende auto springt en een dansje doet op In My Feelings, het nieuwste hitje van Drake.

Laat ik dat nog een keer zeggen. Rijdende auto. Op de weg. Dansje. De eerste ongelukken zijn al gebeurd, in Nederland onlangs  in Putten. In Amerika zijn jongeren lelijk omver gereden omdat ze midden op de weg dansten. Op Facebook, YouTube en Instagram zijn volop mislukte pogingen te zien: een man in veel te strak shirt die uit de rijdende auto stapt, de deur dichtknalt en hem vervolgens niet meer open krijgt. Of een iets te hard glimlachend grietje met glittertop dat meteen op haar gezicht gaat als ze uit de veel te hard rijdende wagen stapt. Een meisje, haren semi-nonchalant in een knot, is zo bezig met sexy naar de camera te dansen en de auto bij te houden dat ze vol tegen een boom aan knalt.

  1. Het geheim van de glazen koepel
    PREMIUM
    column

    Het geheim van de glazen koepel

    Koopzondag in Eindhoven. Ik had nooit door het centrum moeten gaan. Overal dames met frisse kleurspoelingen in hun korte koppies en mannen met naar bier snakkende buiken. Een kleuter van een strompelgezin voor me krijgt een meltdown en besluit op straat te gaan liggen. Helemaal geen slecht idee. Zittend op het Catharinaplein naast Dynamo kijk ik omhoog, weg van de verveelde gezichten, naar mijn zen-baken. De koepel van winkelcentrum Heuvel.