Volledig scherm
John Bas © BN DeStem

Hoezo? Die kinderen vreten toch geen posters

Het valt in dit tut-land nog niet mee om gewoon kind te zijn. Je mag niks en je moet van alles. Het wordt hoog tijd voor een kinderbevrijdingsfront.

In de Amsterdamse metro mogen geen posters meer prijken met ongezonde producten voor kinderen. Ik neem aan dat ze daar peanut-butter-repen en chilly-chips mee bedoelen. Of enorme hamburgers met een gezond ogend blaadje sla en een petieterig schijfje tomaat. Want da’s ongezond. Hoezo? Die kinderen vreten toch geen posters. Ze hebben toch ouders. Nee, die kunnen er niks van, oordeelt een groeiend leger aan bemoeizuchtige googen. 

Op zich hebben ze daarin gelijk: er bestaan ongelooflijk domme ouders. Het te dikke bewijs loopt mij in de supermarkt krijsend onopgevoed voor de kar. Van dat spul dat je liefst een welgemeende corrigerende schop onder het kinderhol zou willen verkopen. Ook al verboden, schijnt. 

Ik heb het echter gehad met clubs als Alliantie Stop kindermarketing, van die draken die doen of het hele land achterlijk is. Heb dan lef en plak over die posters met hamburgers en cafeïnedrankjes een vet portret van een walgelijk dik stuiterkind. Maar kom mij niet aan met krentenkreuners die menen te moeten bepalen wat wel of niet goed voor anderen is. Van die bio-types die hun eigen kinderen thuis mishandelen met magere kaas en droge soepstengels. Die in een bakfiets vier van die bleke betjes naar school brengen, omdat zelf fietsen te onveilig zou zijn en hun arme kroost in hun Peruaanse rugzakjes van de Wereldwinkel nog een paar grote stukken bleekselderij meegeven om gezellig en gezond in de pauze op te knauwen. Goed voor je, Sterre. Het is voor je eigen bestwil, Goud. Mmmmm, bleekselderij mams. Kannie wachtuh.

Wat die mensen zelf doen, moeten zij weten. Jammer voor hun kinderen, maar die krijgen op een gegeven moment gelukkig de leeftijd om weg te mogen lopen. Maar ondertussen lijkt het mij gezond als we dat soort verantwoordelijkheid gewoon bij iedereen thuis laten en niet proberen dingen te verbieden.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement