Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe moet je nou weten wat je ‘later’ wil worden - als je 15 bent?

columnDat hier nu mijn column staat, is puur toeval. Er had net zo goed een heel ander persoon op deze pagina kunnen staan. Ik was dan misschien brood aan het bakken. Of kinderen gebarentaal aan het leren. Dat zit namelijk zo.

Volledig scherm
Columnist Fee Buurmans wist helemaal niet wat ze ‘later’ wilde worden © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

De keuze voor de journalistiek lag bij mij niet voor de hand. Geen flauw idee wat ik ‘later’ wilde worden. Het is dat ik die ene dag een tussenuur had met een klasgenoot van wie ik vond dat hij een sublieme muzieksmaak had. Terwijl we in de kantine zaten, vertelde hij dat hij naar de open dag van de journalistiekopleiding ging.

‘Ik ook’, flapte ik eruit. Ik redeneerde: als we dezelfde muziek leuk vinden, kan het niet anders dan dat we ook dezelfde opleidingen interessant vinden. Dames en heren: mijn brein. 

Leuke mensen

Van de open dag weet ik niets meer, behalve dat er een ontzettend leuke jongen bij de ingang stond. Mijn hersens bedachten dat het hier dus wel zal stikken van de leuke mensen. En bij studeren, is het hebben van leuke medestudenten het allerbelangrijkste. De inschrijving was al verstuurd voordat ik het pand verliet.

Verschrikkelijk vond ik het eerste jaar. Bedankt hersens! Maar, zoals je kunt zien, kwam het allemaal goed. Een toevalstreffer. Jaloers ben ik op de mens die precies weet waartoe hij hier op aarde is, vóórdat hij aan een opleiding begint. Geluksvogels, zijn dat. Maar ook zeldzame vogels. 

Quote

Jaloers ben ik, op de mens die precies weet waartoe hij hier op aarde is, voordat hij aan een opleiding begint

Jezelf leren kennen

Quote

Een heleboel mensen die al jaren werken, weten nog steeds niet wat ze willen worden

Mbo-studenten switchen vaak van opleiding. En daarom is het zo’n vreselijk goed idee om voor mbo-leerlingen een tussenjaar te doen. Een ‘M-jaar’ wordt het genoemd, er loopt een pilot in Amsterdam. Daar leren studenten zichzelf kennen en snuffelen ze aan uiteenlopende beroepen. 

Fantastisch. Want hoe moet je in hemelsnaam weten wat je later wilt worden? Laat staan op je vijftiende? Dan ben je vooral bezig met welke merkkleding je moet dragen. Of met welk bijbaantje je het meeste verdient. En of die jongen je leuk vindt. 

Veel mensen die al jaren werken, weten nog steeds niet wat ze willen worden. Of zijn eigenlijk best ongelukkig met hun baan. Zonde. Was zo’n tussenjaar maar eerder bedacht.