Tientallen kalveren hebben het ongeluk niet overleefd.
Volledig scherm
Tientallen kalveren hebben het ongeluk niet overleefd. © Tom van der Put, Maric Media

Het was een trieste foto vorige week

Het was een trieste foto vorige week. Gemaakt langs de A16. Hij liet tientallen dode kalfjes zien. Slachtoffers van een aanrijding tussen twee vrachtwagens. Ierse kalfjes waren het. Onderweg naar Groningen. 

Want Ierland en Nederland zitten in de Europese Unie en dan is er vrij vervoer van goederen mogelijk c.q. van dieren. Die kalfjes hadden er op het moment van hun ontijdige dood al een reis door half Ierland opzitten. Daarna waren er een of twee voor zulke diertjes gekmakende overtochten per veerboot op gevolgd en eenmaal op het Europese continent was er nog een reis van pakweg driehonderd kilometer te maken.

Volledig scherm

De foto van de dode kalfjes was er een die de tragiek van de Europese Unie symboliseert. Waarom slepen we eigenlijk een paar honderd kalfjes een half continent over? De beelden van een Nederlandse premier die aan het eind van dezelfde week een toespraak hield voor het oog van wat hij voor de wereld hield, maar in feite de NOS was, maakten nog triester. Vanaf een briefje stond hij in bizar slecht Engels in Berlijn de schone schijn tegenover Duitsers en Fransen op te houden.

Nederland heet een doorvoerland te zijn en profiteert kennelijk van die goederenstroom door Europa. Maar steeds vaker denk ik dat Nederland zelf die mythe in stand houdt. Hier vandaan vertrekken allerlei bizarre transporten. Giftreinen richting Duitsland, varkens naar Italië, bloemen naar de Russen als die er om vragen, containers uit China en de VS met weet ik wat voor waar naar weet ik waar.

Ondertussen worden het spoor in West-Brabant en de A4, A16, A17, A58 en A59 verstopt door wagons en trucks. In het omringende landschap liggen logistieke parken, waar per hectare nu al een robot het werk van tien mensen doet.

Soms denk ik wel eens dat de vaart der volken uiteindelijk synoniem zal zijn met een collectief, diep heimwee naar de menselijke maat.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement