Het papieren zakje rond de vegetarische rookworst was het lekkerst

columnWat nou als straks tweehonderd van die werkschuwe tofu-knagers ónze stallen binnendringen? Niet het kampioenschap van Ajax, niet de komst van de Formule 1 naar Zandvoort, maar de boerderij­bezetting in Boxtel was bij ons in Sterksel het gesprek van de dag. En dat snap ik. De schrik zit er aardig in bij de boeren.

Volledig scherm
Rob Scheepers. © Dolph Cantrijn

De actiegroep Meat the Victims had volgens een woordvoerder ingebroken, omdat de boer hen nooit vrijwillig ­toegang zou hebben gegeven. Vond ik een vrij simpele ­redenatie. Zo kun je natuurlijk alles goedpraten. ‘Waarom ik ben vreemdgegaan met de buurvrouw? Nou, als ik het vriendelijk had gevraagd, was je er waarschijnlijk niet mee akkoord gegaan.’

Sorry, maar ik heb weinig begrip voor deze handelswijze. Waar halen ze het recht ­vandaan? Wie zegt mij dat die kekke shirtjes met Meat the Victims-opdruk niet ­geproduceerd zijn in ­lagelonenlanden onder ­erbarmelijke omstandig­heden? Wie garandeert mij dat voor de mobiele ­telefoons waarmee ze hun acties opzetten geen kleine kinderen de kobaltmijnen zijn ingejaagd?