Volledig scherm
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs

‘Hard roepen, zodat zo’n kerel zich de penis uit zijn broek schaamt’

ColumnDusss... Als je een wereldberoemde filmproducent bent, kun je dertig jaar lang vrouwen aanranden zonder dat iemand je aanklaagt! Pas na intensief spitwerk van een Amerikaanse krant vertellen sterren als Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow deze week wat Hollywoodbaas Harvey Weinstein heeft uitgespookt.

Een grote hoeveelheid vrouwen zegt met Angelina en Gwyneth door Weinstein bepoteld te zijn. Wat mij zo trof, is dat iedereen jaren zweeg. Niemand heeft de man eerder aangeklaagd voor zijn schaamteloze voorstellen, zijn machtsmisbruik, de aanrandingen.

Zwijgen. Doen we dat niet veel te vaak? De kerel die mij ’s nachts op straat in Breda in mijn kruis greep, kreeg ik weg met een flinke elleboogstoot. Aangifte deed ik niet. Het was toch goed afgelopen? Ik zweeg ook over de vriend die me zoende, hoewel ik had gezegd dat ik niet op die manier geïnteresseerd was (‘ik dacht dat je dat uitdagend bedoelde’).

Mijn stapvriendinnen en ik deden ook geen aangifte tegen de billen- en borstenknijpers in de kroeg, of tegen die idioot die een tong in onze monden wilde steken. Ook heb ik niets ondernomen tegen de Friese tandarts die met een stijve tegen me aan stond toen ik voor behandeling in zijn stoel lag. Ik kon eigenlijk niet geloven dat het gebeurde. Jaren later werd hij opgepakt. Ook hier hetzelfde patroon: pas toen één dame haar mond open deed, volgde de rest. In de keuken waar ik als 17-jarige werkte, werd ook niets gedaan tegen de kok die altijd in die krappe hoek moest zijn als wij afwasmeisjes daar stonden.

Dit is niet normaal. Deze shit moet stoppen. Het ligt niet aan ons. Maar het is wel aan ons om in actie te komen. Als je als kerel ziet dat een vrouw wordt lastig gevallen door een Weinstein? Doe iets! Als je als vrouw die ongewenste vingers voelt tijdens een vergadering, bij de tandarts, in de kroeg? Laten we dan voortaan luid en duidelijk roepen, zodat iedereen het hoort en deze kerel zich zijn penis uit de broek schaamt: AFBLIJVEN!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement