Volledig scherm
Column Jacques Hendriks © BN DeStem

Halbe ging dit jaar als jokkebrok verkleed

De dinsdag van carnaval blijft een geval apart. Voor sommige adepten is het dé topdag. Een deel twijfelt of het naar rust hunkerende lijf nóg zo’n uitputtingsslag kan verdragen. Weer anderen gooien hun kiel al resoluut in de was en de pruik in een opbergdoos.

Op de dinsdag van carnaval kantelt hij terug, de wereld die vier dagen op z’n kop stond. De meeste mensen lopen alweer gangbaar gekleed over straat. Maar het dagelijkse leven ís nog niet normaal. Juist in deze schemerzone hoor je de raarste dingen. Nieuws waar carnavalskolder niet tegenop kan.

Het gaat over een minister, die verkleed ging als jokkebrok onder het motto ‘Beter ten Halbe gekeerd dan ten hele gedwaald’.

En over een Amerikaanse NBC-commentator, die haar kijkers wijs maakte dat wij ons in Nederland de hele winter louter op schaatsen voortbewegen en daarom zoveel olympische medailles winnen. Valt nog mee dat ze er niet aan toevoegde dat wij de rest van het jaar beurtelings een vinger in het gat van de dijk stoppen om overstromingen te voorkomen…

Thuis wordt het gesuis in onze oren ook nog eens overschreeuwd door schetterende tv-stemmen, die de hele dag over schaatsen oreren. De koning ziet vanaf de tribune in Zuid-Korea toe hoe oranje keizers en keizerinnen de macht grijpen op het ijs. Het peloton analytici praat zich de bramen op de tong. Nederlandse fans zingen ‘Heya Kjeld Nuis’ en dansen de polonaise, die wij hier net afsluiten.

Woensdag zal wederom geschaatst worden en als je heel goed zoekt in je stad of dorp, vind je hier en daar nog haring happende die-hard carnavalsvierders.

Daarnaast is het Aswoensdag én Valentijnsdag, dat tamelijk onzinnige fenomeen. Alles bij elkaar is dat toch wat veel voor mijn tere gestel. Te veel. Kampend met de onontkoombare après-carnavalsblues en met de rook nog om mijn hoofd hoop ik zowaar dat het écht normale leven zich snel herpakt. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement