Graniet dat door talloze Indiase kindslaven is losgebikt
De voorbije weken werden op tv de films van Indiana Jones weer eens herhaald. Het zijn avonturenfilms waarvoor de scriptschrijvers ongelimiteerd mochten fantaseren, zolang er maar iets van een historisch tintje aan zat. Zodoende zagen we hoofdpersoon professor Indiana Jones in de weer met de Ark van het Verbond, de Heilige Graal en vagere religieuze objecten uit India en Zuid-Amerika.
Delen per e-mail
Het tijdvak waarin de avonturen van Indie zich afspelen is veelal ergens in de jaren dertig en veertig. De laatste in de reeks heeft de late jaren vijftig als setting. De decors zijn exotisch. De landen waarin de held zich voor zijn avontuur begeeft, zijn niet al te strak begrensd. Het zijn hoe dan ook leuke films, waarin, als de nood het hoogst is, Harrison Ford er lustig op los knalt met zijn zweep.
Een van die films, Indiana Jones and the temple of doom uit 1984, oogt wel heel ongeloofwaardig. Het avontuur speelt zich voor een groot gedeelte onder de grond in een soort van India af, in een mijn, bevolkt door slechts in een lendendoek gehulde jongetjes.
Ze zweten, want ze moeten de godganselijke dag stukken steen uit de ondergrondse rotsen hakken en die vervolgens in wagonnetjes zien te sjouwen. Die karretjes rijden over een kilometers lang smalspoor richting daglicht.
De ondergrondse steengroeve waarin de jongetjes als slaven werken, lijkt onmetelijk groot. Hun bewakers zijn al even kolossaal en als de slaafjes verzaken, ranselen die grote kerels er op los.
In de film wordt niet duidelijk wat er nou precies met die door kinderen uitgehakte stenen gebeurt als die eenmaal naar buiten zijn getransporteerd. Het zou kunnen dat het om stukken graniet gaat die naar verre buitenlanden worden verscheept.
Gek genoeg gebeurt dat in de hedendaagse werkelijkheid namelijk wel. Graniet dat door talloze Indiase kindslaven is losgebikt, wordt naar het vrije westen verscheept. Naar Nederland en België, onder andere. In dat laatste land worden de stukken graniet wellicht verwekt tot kasseien oftewel kinderkopkes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Jouw hond kakt buiten dus jij ruimt dat op
Sinds vier weken ben ik toegetreden tot het genootschap van drollenrapers. Gewapend met een zakje loop ik vele malen per etmaal op een grasveldje. Dan begint het grote wachten op de bruine bolus van de schattigste puppy aller tijden. Daarna het rapen van de zachte smurrie en op naar de vuilnisbak. -
PREMIUMcolumn
Ciao, ciao bambirra
Als groot liefhebber van Rivella cranberry wil ik het met u voor de afwisseling eens hebben over bier. Onze bekendste Nederlandse brouwer gaat op de Italiaanse toer, lees ik op de geboortedag van mijn vader. -
PREMIUMCOLUMN
Bergse neuzen zelden één kant op, ieder doolt door zijn eigen straatje
BERGEN OP ZOOM - Weinig mooiere motto's dan dat van de Bergse vastenavend 2020: ‘Dweil d’oew neus mar achternaar!’ Dat doen Krabben instinctief en uitgelaten, in een eensgezinde polonaise. Maar buiten dat leutgetijde duikt er een tweede Bergse natuur op waarbij de neuzen juist niet dezelfde kant op staan en iedereen zijn eigen(wijze) gang gaat. -
PREMIUMcolumn
Lekker, zo’n lange lockdown in de zomertijd
Dus we maken de dagen lekker langer. En daar gaan wij dan met z'n allen fijntjes binnen van genieten. -
PREMIUMcolumn
Pasen kouder dan Kerstmis
‘Dit slaat nergens op toch? Sneeuw in april! Het was met Pasen kouder dan met kerst. Terwijl Henk en ik vorige week nog heerlijk in het zonnetje zaten. Kun je je nu niks meer bij voorstellen. Want vanmorgen moest Henk weer krassen, hè Henk? Tsja, april doet écht wat-ie wil. Hahaha. Het is wat. Nou, succes voor onderweg.”
-
PREMIUMcolumn
Als mijn chef dit maar niet leest (ik ben een beest)
Als mijn chef dit maar niet leest. Als ik maar niet op mijn kop krijg. Als ik mijn baan maar mag houden. -
PREMIUMColumn
Welk Roosendaals raadslid wil Toine Theunis door het slijk halen en vooral... waarom?
Wie van de elf? Welk Roosendaals raadslid lijkt er op uit te zijn om wethouder Toine Theunis publiekelijk door het slijk te halen in het dossier-Poolse super? En vooral: waarom? -
PREMIUMcolumn
Een betoverende zonsopgang, op zwemafstand
Velen van ons hebben een loodjeslijst, een bucketlist. Zo’n opsomming van dingen die je absoluut nog gedaan wilt hebben voordat Magere Hein zich meldt.