Feest in België, maar wat wordt er eigenlijk gevierd?

ColumnWie vandaag vanuit Brabant of Zeeland de Belgische grens oversteekt, valt met zijn neus in de boter. Hij of zij komt namelijk terecht in een officieel feest. Alleen jammer dat bijna niemand het weet. 

Volledig scherm
Columnist Jef Rademakers. © Peter van Trijen/Pix4Porfs

De winkels zijn gewoon open. De mensen moeten gewoon naar hun werk. Alleen ambtenaren werken vandaag niet, maar zou dat iemand opvallen? Aan slechts een enkele gevel wappert lusteloos een gele leeuwenvlag. 

De Vlamingen herdenken dat zij zich in de Guldensporenslag van 1302 ontworstelden aan de dwang der Franse ridders. Om het zelfbewustzijn van de Vlamingen op te krikken besloot men veertig jaar geleden tot het instellen van dit Feest der Vlaamse Gemeenschap. 

Maar het lééft niet echt. Een paar jaar geleden vroeg men de Vlaamse renners in de Tour of ze wisten wat er op 11 juli gevierd werd. Zij bleven allen het antwoord schuldig.

  1. Terugblikken: we genieten van mooie menselijke verhalen, maar ook trieste gebeurtenissen raken ons

    Terugblik­ken: we genieten van mooie menselijke verhalen, maar ook trieste gebeurte­nis­sen raken ons

    Nog ruim twee weken en we leven in 2020. Journalistiek denken we deze weken op de redactie veel aan terug- en vooruitblikken. Wat viel ons op in 2019, welke streekgenoten domineerden het nieuws, welke ontwikkelingen hebben we gesignaleerd in West-Brabant en wat gaat 2020 ons brengen. Het valt niet altijd mee terug te ploegen in ons geheugen, maar gebeurtenissen die echt grote impact hebben gehad, zijn door geen van de verslaggevers vergeten.