Experimenteren voor / het behoud van een smakelijke relatie

columnMevrouw Bas en deze medeondertekenaar zijn inmiddels een eeuwigheid getrouwd. In gemeenschap van goederen, ook nog. 

Volledig scherm
column John Bas © BN DeStem

Als je met weinig begint, is dat ook niet zo’n lastige keuze. Maar het nadeel van zo’n lang huwelijk is dat het aantal gemeenschappelijke goederen, niet de gemeenschap, aardig begint op te lopen. Zeg maar gerust verveelvoudigt.

Zo vraagt zij zich al jaren vertwijfeld af waarom wíj in het bezit zijn van drie boormachines. Weet zij veel. Eentje mét snoer, eentje zonder maar met drie accu’s en daarbij een handig Koreaantje voor de lastige kleine klusjes. Daar hou ik echter niet zo van. Van makkelijke grote karweien trouwens evenmin, maar zonder goed gereedschap doe je helemaal niks.

Van mijn kant kan ik niet begrijpen waarom we ooit een oranje slacentrifuge hebben gekocht terwijl we voorheen vrolijk de kroppen in een afdroogdoek zwierden en je tegenwoordig die voorverpakte mengsels helemaal niet meer hoeft te wassen.

Quote

Je moet wat om een relatie in gemeen­schap van goederen in stand te houden

En wat te denken van de serie blenders die in onze overbevolkte keukenkastjes werkloos in de weg staat sinds mevrouw Bas het heeft opgegeven om van kisten groenten en fruit smurrie te fabriceren die je op het Malieveld nog kan ruiken? Derrie waarvoor zelfs de bonkigste boer zich zou schamen.

Verzoenen

Quote

Tot op heden zijn wij echter na een week heftig experimen­te­ren harmonieus gelukkig

Maar goed, we verzoenen ons met een nieuwe, gezamenlijke aankoop. Een airfryer. XXL, dat wel. Gebakken lucht, dacht ik altijd. Tot op heden zijn wij echter na een week heftig experimenteren harmonieus gelukkig. Muziekje erbij, zo werd het nog gezellig in de keuken.

Na een voorzichtig begin met een selecte verzameling black-angus bitterballen en een pittige kaasvariant, stapte het gouden koksduo voortvarend over op airfryfrietjes en een verscheidenheid aan groenten om vervolgens door te schakelen naar amandel-abrikozentaart en de beste blinde vinken ooit.

Mevrouw Bas is zelfs zo enthousiast, dat ze ter meerdere eer en glorie van een gezond huwelijk voor een kapitaal aan hulpstukken heeft aangeschaft. Daarvoor zoeken we nog plek. Misschien kan een sapcentrifuge of desnoods de kleine boormachine wijken. Je moet wat om een relatie in gemeenschap van goederen op niveau in stand te houden.