Volledig scherm
Een sierlijke witsnuitlibel op gele plomp. © Peter Vierenhalm

Een nieuwe libel voor de Biesbosch, zelf ontdekt

boswachtercolumnIk zie oeverlibellen, roodoogjuffers, vroege glazenmakers en dan... raak! Een sierlijke witsnuitlibel, oftewel de jackpot.

Vandaag was het mijn geluksdag. Het gebeurt namelijk niet zo vaak dat ik een nieuwe soort in de Biesbosch zie. En het gebeurt al helemaal nooit meer dat ik zelf een nieuwe vogel, plant, libel of zweefvlieg ontdek. Daarvoor is de hoeveelheid waarnemers te hoog en de lijst met soorten behoorlijk lang. Alleen als ik me zou specialiseren in mosjes of blaaswieren, maak ik misschien een kans.

Quote

Laatst werden op uitzonder­lij­ke plekken sierlijke witsnuitli­bel­len waargeno­men

Toch rook ik vorige week mijn kans. Laatst werden op uitzonderlijke plekken sierlijke witsnuitlibellen waargenomen. Deze libel komt pas weer voor in Nederland sinds 2011. De populatie bevindt zich in nationaal park Weerribben-Wieden en doet het goed. Zo goed dat het 'overschot' op drift gaat, met zwervende mannetjes én vrouwtjes. Dat kan eitjes opleveren en een nieuwe populatie is geboren.

Voorwaarden

Ik verdiepte mij dit weekend in de eïssen (voorwaarden) van deze soort. De vraag was vooral of wij geschikte leefgebiedjes hadden. Waar staan de meeste waterplanten? Zo kwam ik uit bij een driehoekig plasje vol met gele plomp, vlak bij de Tongplaat.

Op zondag zag ik daar al een 'kandidaatje'. Ik had toen echter geen goede lens op mijn camera en de libel zat te ver. Nu was ik uitgerust met een krachtige telescoop en moest het goed komen.

Nog één...

Een half uur lang scan ik de bladeren van de gele plomp. Gewone libellensoorten genoeg. Ik zie viervlek, oeverlibellen, roodoogjuffers, vroege glazenmakers en jonge meerkoeten. Als ik er eigenlijk wel klaar mee ben, scan ik nog één keer... raak! Een mannetje sierlijke witsnuitlibel, oftewel de jackpot! Nieuw voor mijn werkgebied en als extraatje: helemaal zelf ontdekt.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement