Volledig scherm
Columnist Niels Herijgens: ,,Waarom zou een tv beter zijn voor de economie dan bier en schrobbelèr?'' (foto Marcel Otterspeer/Pix4Profs) © BN DeStem

Een miljard verlies door carnaval? Economische onzin!

COLUMNCarnaval kost Nederland jaarlijks één à twee miljard euro. Verzin ik niet zelf, komt van radiostation BNR. Dat is natuurlijk een soort zakenzender, dus die had bedacht: gezellig allemaal, die leut, maar een bureau moet het economisch effect maar eens becijferen. 

Onderzoeker Carl Koopmans deed dat, en keek vooral naar productiviteitsverlies­­. Maandag en dinsdag liggen in Brabant en Limburg veel bedrijven stil, daardoor wordt er pakweg 15 procent minder geproduceerd, wat je kunt omrekenen naar een verlies van één miljard. Of het dubbele, als je rekent met 30 procent.

Oké, het feestgedruis heeft ook een opbrengstenkant, moest hij toegeven. Want inderdaad, de kroegen profiteren. Maar, voegde hij snel toe, dat geld kunnen die mensen niet meer aan iets anders besteden. ,,Wat we aan mooie pakken en wagens uitgeven, kan wel ten koste gaan van mooie televisies of andere dingen.’’

Ja, hèhè. Elke euro kun je maar één keer uitgeven; dat geldt toch voor elke aanschaf?

Bovendien: waarom zou een flatscreen beter zijn voor de economie dan het equivalent aan bier, schrobbelèr en hamburgers? De pilsketen van graanverbouwers, brouwerijen, vervoerders en cafés brengt wel degelijk opbrengst en werkgelegenheid met zich mee. Jaagt de aankoop van elektronica de economie meer aan? Zonder onderbouwing – en die hoorde ik niet – lijkt me dat een loze kreet.

Maar het stomst is natuurlijk de basis van de berekening: de vrije dagen. Want personeel dat met carnaval doorwerkt, neemt dat verlof gewoon in een andere periode op. Bereken je het verlies van zomervakanties of wintersportweken, dan kom je ongetwijfeld óók aan een verschrikkelijk verlies.

Zo bekeken is het effect eigenlijk nihil, erkende de onderzoeker meteen. Maar gek genoeg zag ik nergens de kop Carnaval kostenneutraal opduiken.

Mijn conclusie, uit precies dezelfde­­ onderzoeksresultaten: carnaval kost de economie per saldo niks, maar levert een heleboel mensen veel plezier op. Je zou bijna het hele land zo’n feest gunnen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.