Volledig scherm
Niels Herijgens © BN DeStem

Een lek! Paniek! Bel de politie!

columnWat is het aller- allerergste dat je kunt uitvreten? Het laagste van het laagste, de verwerpelijkste daad? Volgens diverse Nederlandse politici is dat het lekken van informatie. Dat het soms om iets futiels gaat, doet er al snel niet meer toe. Een lek! Paniek! Bel de politie! 

Recent voorbeeld: Breda. BN DeStem onthulde deze week dat Alfred Arbouw, VVD-wethouder in die stad, op een andere portefeuille was gezet. De reden: zijn vrouw was gaan werken bij een bedrijf waarmee hij namens de gemeente zaken deed. Da’s inderdaad niet handig, maar Arbouw had het zelf aangekaart en er was dus al een oplossing voor bedacht. 

Toch: woede. Want onderling was afgesproken dit stil te houden. En nu stond het in de krant! De rijksrecherche moest de lekkende schurk opsporen, brieste de VVD. Strafbaar feit, foeterde de burgemeester, die met aangifte dreigde. 

Hallo jongens, doe eens even normaal. Waar hebben we het hier over? Waarom moest dit in vredesnaam onder de pet blijven? 

Privéredenen, zingen de betrokkenen in koor. Wat een onzin. Als je het betreffende bedrijf belt, kun je zomaar mevrouw Arbouw aan de lijn krijgen. Moet je daar dan ook over zwijgen? En los daarvan: de aanleiding om de wethouder van dat belangrijke project te halen was toch legitiem? Dan kun je daar toch open over zijn? 

Nee, dacht het Bredase stadsbestuur, dit kon het grote publiek beter niet weten. Iemand mocht er eens wat van denken... Hetgeen nu natuurlijk juist gebeurt: door het geniepige gedoe lijkt het of eriets verborgen moest blijven. Zo kweek je onnodig wantrouwen. 

Maar nog veel ergeris de reflex om meteen met juridische actie te dreigen. Alsof een staatsgeheim is onthuld dat de nationale veiligheid bedreigt. Kanon. Mug. Boem. 

Hou eens op met die flauwekul. Laat die rijksrecherche z’n tijd nuttig besteden. Zorg dat die officier echte boeven kan vangen. Láát dat lekje. Een te snelle greep naar het stempel ‘geheim’ past niet bij openbaar bestuur. Want dat is in beginsel – juist ja – openbaar.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement