Een hete nacht met mij in bed

columnRaak mij alsjeblieft niet aan. De hand van mijn snurkende vriend gooi ik terug naar zijn kant. Met één been hang ik half over de rand van het bed. Het hoeslaken bedekt mijn andere been. Raam en deur potdicht, voor het geval een dorstige mug wil binnendringen.

Volledig scherm
Fee Buurmans. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Met deze temperaturen is onze slaapkamer een sauna. Alsof alle warmte van de bovenverdieping in één kamer is gepropt. Hoe ik het koeler kan maken, is mij een raadsel. Moet het raam nou open of dicht? De gordijnen? Deuren die wel of niet tegen elkaar open moeten staan. Iedereen heeft er een andere theorie over.

En als ik dan zwetend lig te woelen in bed, denk ik aan al mijn bedpartners. Ze kruipen tegen me aan, vinden me lekker. Genieten van een klam, bezweet matras. Gedijen in een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Ik heb er miljoenen. Iedereen, trouwens. Wat zullen die kleine kriebelaars blij zijn met de hittegolf. De tropennachten van deze dagen zijn hoogtijdagen voor de huisstofmijt. Ze houden van vocht en een mens verliest tijdens de slaap zo een halve liter. Reken daar met dit weer maar flink wat druppels bij.