Dit is het nieuwe campingvolk, het volk dat niets met vakantie van doen heeft

In heel ons land kun je ze aanwijzen, de campings waar mensen permanent wonen. De bewoners zijn hun baan kwijtgeraakt en kunnen de hypotheek niet meer betalen. Ze kunnen na hun echtscheiding nergens anders terecht, hun schuldeiser was te streng of hun pensioentje te dun.

Dit is het nieuwe campingvolk, het volk dat niets met vakantie van doen heeft. Hun caravan is hun nieuwe huis. Uitzicht op een ander onderkomen is er niet. Denk nou niet dat u nooit van uw leven in zo’n situatie komt. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, maar het lijntje tussen welvaart en armoede is verdomde dun.

Als je baas en je echtgenoot tegelijk­­ gedag zeggen, als je financiële problemen zich opstapelen, als je ziek wordt of alle sociale vangnetten zijn verdwenen... Dan ben je blij dat er campings bestaan. Zelfs al huizen er criminelen of wordt er soms geschoten, zoals op camping Fort Oranje in Rijsbergen. Alles beter dan met je kinderen op een bankje in het park.

De overheid is de situatie op camping Fort Oranje al lang beu. Vanwege alle misstanden die er zijn aangetroffen. Schrijnende sociale­­ situaties, criminaliteit, veel te veel ellende. Jarenlang is aangestuurd op gedwongen sluiting van dit ‘afvoerputje van de samenleving’, zoals een campingbewoner het noemde.

Donderdag werd pijnlijk duidelijk wat er echt scheelt. Want toen de omstreden, malafide camping­eigenaar van Fort Oranje aankondigde de camping binnen anderhalve week te sluiten, ontstond paniek bij de overheid die al zo lang op sluiting aanstuurt.

Waar laat je zo snel 600 mensen (waaronder naar schatting 140 kinderen)? Waar laat je dit campingvolk voor wie in je samen­leving geen plek is? Dus stond de burgemeester van Zundert, de vrouw die Fort Oranje al zolang wil sluiten, ineens door een megafoon tegen ongeruste camping­bewoners te roepen dat de camping echt wel langer open blijft.

Schaakmat gezet door de campingeigenaar. Met het kwetsbare campingvolk als pion.

Volledig scherm
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement