De wielerpaus van Vlaanderen

columnDe Tour de France was nog geen drie dagen oud of in de Telegraaf verscheen de jaarlijkse ingezonden brief, waarin een wielerliefhebber zijn beklag doet over het koersverslag op de Nederlandse televisie. Hij vond het saai, weinig deskundig en humorloos. 

Volledig scherm
Columnist Jef Rademakers © Peter van Trijen/Pix4Profs

En dat terwijl onze landgenoten juist in die eerste dagen zo goed presteerden. Helemaal onterecht is deze kritiek niet. Het lijkt soms of de vaderlandse wielercommentatoren nog steeds lijden onder de naweeën van de tegenwerking die het beroepswielrennen in Nederland ooit ondervond: politici vonden dat renners de openbare weg onveilig maakten, calvinisten vonden dat er op zondag niet gekoerst mocht worden, de bobo’s van de KNWU moesten niets hebben van die ongepolijste types die fietsten voor geld, dat minderwaardige slijk der aarde. 

Mart Smeets, die een kwarteeuw dé wielerstem van Nederland was, wekte altijd de indruk dat hij er eigenlijk een beetje boven stond en dat die zwetende stoempers hun kloten afdraaiden voor zijn eer en glorie.