De optocht in Breda ging wel door.
Volledig scherm
De optocht in Breda ging wel door. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

De vooraf bedachte krantenpagina's moesten op de schop

van de hoofdredactieWe planden ons suf om alle verhalen en foto's voor carnaval tijdig in de steigers te zetten en onder te verdelen over de pagina's, schreef ik vorige week op deze plaats. Maar een groot deel van dat werk kon de papierversnipperaar in, toen het toch flink harder ging waaien dan enkele dagen eerder was voorspeld. 

'Optocht Lampegat gaat niet door', kregen we vorige week vrijdagmiddag binnen. De grote optocht van Eindhoven, die zaterdag zou worden gereden, was al in vroeg stadium gecanceld vanwege de windverwachting. Collega Ine Cup maakte snel een actueel verhaal met enkele carnavalsstichtingen uit onze regio voor de zaterdagkrant. Zij leken zich echter nog geen grote zorgen te maken, maar hielden wel een slag om de arm.

Commotie

En terecht, zo bleek zaterdagochtend. Dongen, Raamsdonk en Lage Zwaluwe besloten hun optocht niet door te laten gaan die zaterdag, enkele andere carnavalsstoeten gingen - in afgeslankte vorm - wel door. Het leverde in mijn eigen Lage Zwaluwe direct commotie op. Hoe gaan we die carnavalszaterdag nu invullen en waar gaan we maandag kijken?

Wel of geen optocht?

Zondag was de 'schade' nog groter. Onder meer in Prinsenbeek werd de befaamde grote optocht van Boemeldonck niet verreden. En als je dan je hele krant vol hebt gepland met verhalen en foto's hierover, moet je gaan improviseren. Weekendchef Ronnie Vermonden en verslaggeefsters Mariëtte den Engelse en Cobine van der Louw belden rond, keken mee naar alternatieven en maakten artikelen over optochten die wel of juist geen doorgang konden vinden. 

Improviseren

De vooraf bedachte layout voor de krantenpagina's moest op de schop voor de maandageditie. Maar omdat veel optochten op maandag of dinsdag werden ingehaald, leverde dat ook op die dagen een andere planning op. Het was een carnaval van improviseren op de redactie om tot een goede site en krant te komen. Net zoals vele carnavalsclubs moesten improviseren om hun creaties alsnog te kunnen tonen.

Digitale bereik nog nooit zo hoog

Vorige week schreef ik op deze plek ook dat de bezoekcijfers op onze website en app tijdens carnaval vaak wat tegenvallen. Waarschijnlijk omdat veel lezers druk zijn met feesten en even wat minder gefocust zijn op een scherm. Dat was deze carnaval echter ook anders. Want het wel of niet doorgaan van al die optochten hield de mensenmassa bezig. Nooit eerder was ons digitale bereik zo hoog als afgelopen carnavalszondag! Eer voor ons werk, maar tegelijkertijd o zo zonde voor al die bouwers die tijd en energie hadden gestoken in al die mooie creaties die niet konden rijden.

Lees verder onder de video.

Gelukkig kunnen we de komende weken her en der alsnog optochten gaan aanschouwen. Slechts in een enkel geval moeten de bouwers echt wachten tot volgend jaar februari op een nieuwe kans. Ook dan zullen wij er weer uitgebreid over berichten, in de krant en online. Hopelijk dan wel weer volgens planning en zonder al te veel te improviseren.

André Trompers
hoofdredacteur
Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs