De trein naar Eindhoven Koekwaus

ColumnHet nieuws van ProRail werd in Eindhoven met gejuich ontvangen. Eindelijk ging een lang­gekoesterde wens in vervulling. Station Eindhoven wordt per 15 december Eindhoven Centraal. Prima ontwikkeling wat mij betreft. 

Het is een volgende stap om provinciestad Eindhoven een serieuze, internationale smoel te geven. Zoals eerder vliegveld Welschap werd omgedoopt tot Eindhoven Airport en de academie voor industriële vormgeving verderging als de Design Academy.

Volledig scherm
Rob Scheepers © Dolph Cantrijn

Op zich maakt het natuurlijk niet uit op welk station je vertraging oploopt. Op Station Eindhoven vloek je net zo hard als op Eindhoven Centraal. Maar ik snap de ambitie wel. Eindhoven heeft een prachtig station waar het met recht trots op is. Steeds wanneer ik er rondloop, vertel ik mijn kinderen de geschiedenis van het bijzondere gebouw. ,,Jahaaa, pap. Het is nagemaakt van een oude Philipsradio!” Een anekdote die helemaal niet klopt, maar die wel lekker beeldend vertelt.

Ondertussen voelt de naamsverandering wat ­megalomaan aan. Want de toevoeging ‘Centraal’ is nou niet echt nodig om in Eindhoven duidelijkheid te scheppen in een wirwar van stations. Toch? Wat dat betreft is het nog lang geen Helmond, bijvoorbeeld. 

Vijandige supporters

Eindhoven heeft nog slechts één ander stationnetje, en dat is Eindhoven Strijp-S. En een treurig metalen steigertje bij het PSV-stadion, waar eens in de twee weken een wagonlading vijandige supporters uit een gesloopte trein stapt. Dus om dan wél een Centraal Station te hebben, komt op mij ietwat sneu over. Alsof ik mezelf zou benoemen tot CEO van mijn eigen eenmanszaak. Interessant doen met een betekenisloze titel.

Quote

Ik ben dan ook bang dat treinreizi­gers straks wat lacherig reageren, wanneer de conducteur ‘Eindhoven Centraal’ omroept

Ik ben dan ook bang dat treinreizigers straks wat lacherig reageren, wanneer de conducteur ‘Eindhoven Centraal’ omroept. Dat moeten we kost wat kost voorkomen. Is het een idee om er wat stationnetjes bij te verzinnen? Niemand van buiten Brabant hoeft er toch achter te komen dat die stations helemaal niet bestaan? Heeft iemand van jullie ooit gecontroleerd of er ook écht een station Utrecht Lunetten is? Nee toch?

Beneden-de-rivieren­geheimpje

Quote

Deze trein stopt niet te Eindhoven Edison, Eindhoven Sjako en Eindhoven Koekwaus...

Ik weet alleen dat de trein nooit stopt te Utrecht Lunetten. Daarom lijkt me dit een prachtig beneden-de-rivieren­geheimpje. ,,Beste reizigers, over enkele ogenblikken Station Eindhoven Centraal. Deze trein gaat verder als intercity naar Maastricht en stopt niet te Eindhoven Edison, Eindhoven Sjako en Eindhoven Koekwaus. Over enkele ogenblikken station Eindhoven Centraal…”

Toeristen en randstedelijke forenzen zullen vol ontzag luisteren naar de imposante opsomming van al deze stations. En ondertussen zullen alle Eindhovense treinreizigers elkaar stiekem aankijken, hun binnenpretje weggniffelen, en trots zijn op het eerste Centraal Station van Brabant!