Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Zwijnen

Je zult maar trainer van FC Utrecht zijn en te horen krijgen dat de KNVB de videoscheidsrechter in de strijd gooit. Wie moet je dan nog de schuld geven als je de punten laat liggen bij PEC Zwolle?


Henk ten Cate wist als NAC-trainer al waarom het invoeren van allerhande technologische hulpmiddelen bepaald geen zegen is. Want, zo wist Henk, soms is het ook wel eens lekker wanneer een buitenspelletje of handsbal over het hoofd wordt gezien. Of andersom, dat een tegendoelpunt om onverklaarbare redenen wordt afgekeurd.

Henk wil kunnen zwijnen. De kans dat een arbitrale fout in je voor- of nadeel valt, is fifty-fifty. Waarom zou je de nooddeur dan uit het spel slopen? Voetbaltrainers verklaren hun gedrag ‘omdat de belangen zo groot zijn’. Dat ze moeite hebben met het accepteren van de beslissing van de scheidsrechter, scharen ze onder de noemer ‘emotie’.

Voetbal is een spel van emoties en daarom moet ieder weekeinde weer de scheids het maar pikken dat spelers en trainers hem ongegeneerd de huid vol schelden.

Als een scheidsrechter negen keer geel trekt, is dat het bewijs dat de man de wedstrijd niet ‘aanvoelt’. De videoscheidsrechter roept een beeld op van een gevoelloos iets of iemand. Het voetbal trekt het tijdperk van de feilloze big brother in het zwart binnen. Het zal rustig worden op en rond het veld. Beslissingen worden weer klakkeloos geaccepteerd. Erik ten Hag kan zich gaan focussen op de fouten van zichzelf en zijn spelers van FC Utrecht. Zijn ze er toch ingetuind denkt Henk.

En de scheids? Die lacht in zijn vuistje. Als hij dat al niet deed. Toen arbiter Dick Egmond een keer te horen kreeg dat hij te veel (negen dus) gele kaarten had getrokken, antwoordde hij verbaasd ‘dat om de meeste gewoon is gevraagd’. Wie heeft zo’n duel dan het best aangevoeld?