Volledig scherm

Column: Wild

Bij ons in de straat woont een schat van een kat. Zo’n typische rode kater is het, die naar de typische rodekaternaam Simba luistert. Dat weet ik, omdat zijn naam en foto een paar maanden geleden overal in de wijk hingen. Simba was kwijt.

Terwijl de posters begonnen te verbleken en Simba’s vaste tuinmuurtje werd ingepikt door een andere kat, dacht iedereen in de buurt hetzelfde: die rooie komt niet meer terug. Totdat hij op een dag weer gewoon over zijn tuinmuurtje sloop. Met een grote, dikke duif in zijn bek.

Achteraf gezien heeft Simba geluk gehad. Met zijn vermagerde lijfje en zijn nieuwe duivendieet leek hij meer op een verwilderde kat dan een gewoon huis-, tuin- en keukenexemplaar. Tot voor kort waren die wilde katten wegens overlast nog vogelvrij voor Noord-Brabantse jagers, tot grote ergernis van de Partij voor de Dieren. Want van alle afgeschoten katten is zo’n 80 procent gewoon iemands Tijger, Poekie of Simba, aldus de Dierenbescherming.

De provincie is inmiddels overstag: kattenkillers zijn hier niet meer welkom. Als het aan de PvdD ligt, gaat zo’n verbod straks in het hele land gelden. Want katten in Breda, Roosendaal en Etten-Leur zijn dan misschien veilig, in Wanneperveen, Woerden en Wijnjeterpverlaat kunnen verdwaalde poezen nog steeds legaal worden omgelegd. Voorstanders van de kattenjacht vinden dat eigenaren hun beestjes gewoon binnen moeten houden. Kunnen ze ook niet per ongeluk een schot hagel in hun kont krijgen.

Tja. Van mij mag Simba gewoon lekker buiten rondstruinen. Af en toe pakt ie nog wel eens zo’n sappige houtduif. Dat mag. Die staat immers nog gewoon op de jachtlijst.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.