Volledig scherm

Column: Wilde weldoener

Hij zal het ongetwijfeld goed bedoelen. Jammer alleen dat Marten Fortuyn het doorgaans zo horkerig en warrig communiceert.

De pensionado, net over de grens residerend te Hoogstraten, werpt zich graag op als Wilde Weldoener. Deze week lanceerde hij een plan om vluchtelingen te herbergen.

Eerst wilde hij bungalows in vakantiepark Panjevaart (Hoeven, gemeente Halderberge) huren, maar bleek hij zich in de gemeente te vergissen. Dus werd het ‘een verblijfplaats’ in Breda.

Een paar uur later, op de buis bij Jeroen Pauw, had hij het plots over huizen van bamboe, die de vluchtelingen eerst zelf moeten gaan bouwen, ook ergens in Breda, op een braakliggend terrein...

Blijkbaar heeft Fortuyn iets met de stad waar zijn vermoorde broer Pim op 6 mei 2002 diens laatste publieke optreden had. Zo sprong hij twee jaar geleden uit het niets op de bres voor de lokaal vermaarde Rahal Lamlih, omdat die (tijdelijk) niet langer gratis maaltijden mocht uitdelen aan Bredase daklozen.

Wat drijft een mens? Verveelt Fortuyn zich? Weet hij niet wat hij met zijn geld moet doen? Staat hij net als wijlen broer Pim graag in de picture? Of denkt hij wel degelijk louter filantropisch?

Het motto van Fortuyn luidt blijkbaar: ‘Niet lullen, maar poetsen.’ Want in beide bovenstaande gevallen hekelt hij de traagheid van ambtelijk Nederland. Hij onderneemt liever meteen actie, om daarna pas over de langere termijn na te denken. Met die - naar het zich laat aanhoren - spontaan opborrelende plannen bereikt hij een averechts effect.

En denk ik bij Marten Fortuyn aan de Wilde Weldoener uit het gelijknamige album van Suske en Wiske: Lambik. Een ijdele, niet zo heel erg handige, bokkige paljas, maar waarschijnlijk wel met een hart van goud.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.