Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Wasmachine

Truphena Chepchirchir kan heel hard lopen. Zo hard, dat de kleine Keniaanse afgelopen zomer in eigen land een reis naar Eindhoven won. Ze won er zondag de marathon, maar ze rende vooral zichtbaar verdwaasd in een wereld die ze niet kende.

Veel Keniaanse atleten maken dit najaar voor het eerst kennis met het leven ver buiten hun vaderland. Ze verstoppen zich in het vliegtuig angstvallig urenlang onder een deken. Ze lopen onwennig en gespannen rond in dure hotels. Het vreet zoveel energie dat hun eerste optreden in Europa doorgaans ver onder de maat is.

Elizeba ‘Chero’ Cherono zag het vorige week in Utrecht weer eens gebeuren met een jeugdige Afrikaan. Zelf voelt de atlete zich na zes jaar helemaal thuis in Nederland, maar uit eigen ervaring weet ze hoe ongelooflijk verwarrend de eerste dagen in het rijke westen kunnen zijn.

Neem iets simpels als de was. „Ze vertelden me dat de vuile kleren in de wasmachine gingen. Ik geloofde er niks van.” Chero wist niet beter dan dat je je kleren met je handen waste. Net zo lang tot ze schoon zijn. „Zo’n machine kan dat toch niet. Die heeft geen handen”, wierp ze tegen.

Toch ging het spul in de machine. Chero pakte een stoel en ging vol ongeloof voor het apparaat zitten. Dat het volgens vriend Menno anderhalf uur zou duren eer de was klaar was, deerde haar niet. Ook toen werd gevraagd mee te gaan naar een afspraak („De was draait toch wel door”) bleef ze vastberaden zitten. „Ja, en als ik wegga, halen jullie zeker de kleren uit de machine en gaan die wassen met de hand!” Daar trapte Chero dus mooi niet in.

Maandag vliegt Truphena na een bliksembezoek van vijf dagen weer terug naar Kenia. Ben ik toch benieuwd welke ervaring voor haar de meest ongelooflijke is geweest.