Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Wachtwoord

Er zijn van die dingen waarvan je niet weet of je er om moet huilen of lachen. Voetbal in de eerste divisie geeft je wat dat betreft vaak een ongemakkelijk gevoel. Zo van: we willen wel, maar eigenlijk weten we ook wel dat het niks voorstelt.

Een vrijdagavond in Oss is zo’n treurniswekkende ervaring. Eerlijk is eerlijk, het stadion is prachtig verbouwd. Dan denk je nog bij een grote club binnen te stappen, maar eenmaal uit de tunnel wordt alles anders. Grotendeels lege tribunes. Een gedoofde school achter één van de doelen.

Ze hebben er de onvermijdelijke mascotte, Ozzy genaamd. Ozzy schuifelt aan de arm van een meisje onzeker een rondje over het veld. Aandoenlijke triestheid op een kille vrijdagavond.

Ze zwaaien er bij de opkomst van de spelers ook met vlaggen. Maar met acht vlaggen voor twaalf gespannen kinderen heeft dat iets sneus. Ze hebben er ook een harde kern. Met een trommel. Het repertoire beperkt zich deze vrijdagavond lange tijd tot één nummer: ‘Het zijn de homo’s ja ja, het zijn de homo’s uit Breda.’ Na de rust wordt ter afwisseling ook ‘Ik schijt op NAC’ ten gehore gebracht.

Ze hebben bij het onderin bungelende FC Oss wifi in de persruimte. Het wachtwoord: fcossisdebeste. (zucht). Waarom verzinnen mensen zoiets? Uit zelfspot? Als mentale oppepper?

Het is in ieder geval humor waar je reuze mee uit moet kijken, weet sinds kort ook de opa van een sweet-sixteen. Hij kocht voor haar een laptop. Toen die kuren begon te vertonen, ging opa er mee terug naar de winkel. ‘Wat is het wachtwoord?’, kreeg hij daar te horen. Opa wist het niet. Sweet sixteen via de app wel: veerleiseenschatje.

Geef dat als man op leeftijd maar eens onbeschroomd door aan zo’n verkoper. Een avondje eerste divisie in Oss voelt dan plots veel minder ongemakkelijk.