Volledig scherm

Column: Vrij om het weer te vieren

Jawel, ik weet het best. Dat Prince dat zong, dat het soms sneeuwt in april. Maar moeten we daar nu uitgerekend vandaag, op Koningsdag, bewijs voor zien? Het kan nog meevallen, hoor ik een weerman zeggen. Hij bedoelt dat het ook kan gaan om enkele snoeiharde hagelbuitjes, wat ijzige stortregens, plus een bevriezingsverschijnselen veroorzakende poolwind. Mijn god.

De weergoden zijn republikeinen, dat kan niet anders. Of aandeelhouders in paraplu- en ponchofabrieken. Poncho’s. Eer je ze uit zo’n minuscuul zakje hebt gepeuterd, ben je al zeiknat. Waarna ze altijd wegwaaien. Of ze blijken kapot, die goedkope rotzooi.
Van je rotzooi kom je ook niet af vandaag, vergeet het maar. Geen mens heeft zin in een vochtige jaargang Libelles uit 1972. Bij baggerweer is er echt geen animo voor die vergeelde Fisherprice telefoon op wielen, al lacht ie nog zo guitig. Scheen de zon nou maar, dan werd er tenminste keihard geboden op de vrijmarkt, met overslaande stemmen.

Zullen we het maar overslaan dan, dit jaar? Geen denken aan. Dan hebben zij gewonnen. Wie? Nou, al die mensen die tegen een feestje zijn. Tegen - ik zeg het toch gewoon - onze manier van leven. Want nee, het is niet leeghoofdig om luchtige zaken als onderdeel van beschaving te zien. Dat vrolijkheid niet wordt verboden op grond van een gewelddadig sprookjesboek, een starre wet of een humorloze sultan met lange tenen, is een teken van vrijheid.

Dus teken opgewekt bezwaar aan tegen terreur en tirannen, zoek de zonnige zuiderling in jezelf, bouw op z’n minst een klein feestje. En ben je echt tégen dat ouderwetse, geldverslindende inteelt-instituut van een vorstenhuis? Denk dan eventjes de regen paars: zo vier je vandaag geen Konings- maar Princejesdag.