Volledig scherm

Column: Vriendschap

Ron Howard leerden we ooit kennen als brave Richie in Happy Days. Deze tv-serie draait om een vriendenclub en speelt zich af in het muzikale interbellum 1958 - 1963. De periode tussen Elvis en The Beatles, waarin zoetgevooisde teenage idols als Ricky Nelson, Paul Anka, Frankie Avalon en Dion de hitparades domineren.

Ron Howard is inmiddels een gevierd filmregisseur. Zijn meest recente werk, de documentaire Eight Days a Week, is magistraal. Vooral natuurlijk vanwege de hoofdrolspelers, de grootste tieneridolen aller tijden. Aan de hand van gerestaureerde beelden van live-optredens, plus commentaar van de vier Liverpudlians schetst Howard een beeld van 1963-1966: de Beatles-mania.

Twee dingen springen eruit: de energie en hoge kwaliteit van de concerten, ondanks het feit dat The Beatles door het gekrijs van de fans zichzelf, laat staan elkaar amper kunnen horen. De vette solo’s van George, de samenzang van John, Paul en George, punkdrummer Ringo; subliem.

Ten tweede: de lol, die The Fab Four zichtbaar hebben, de pure chemie, de onvoorwaardelijke kameraadschap. In de studio, bij interviews, op het podium vooral. Die lachende, liefdevolle blikken van verstandhouding naar elkaar. The Beatles zijn niet met z’n vieren, The Beatles zijn één.

Tegen de hysterie zijn ze echter niet opgewassen, ze stoppen met optredens. Tot 30 januari 1969. Op het dak van de Abbey Road studio spelen ze nog één keer live. In zes jaar tijd zijn de knulletjes kerels geworden, een heel leven ouder. Het is hun zwanenzang. Maar van enige irritatie is, amper een jaar voor het einde van hun tijdperk, nog niets te merken.

Dit zijn vier fabuleuze vrienden. Met mijn Beatles-familie keek ik ademloos toe in de bioscoop. Samen pinkten we wat traantjes weg. Morgen gaan we weer, om hun en onze vriendschap te eren.