Volledig scherm

Column: Voetbalbanden

Weer wat geleerd: de korrels op kunstgrasvelden zijn gemaakt van gemalen band. Vroeger voetbalde je op gras, nu op autobanden. Laat Max Verstappen het maar niet horen; voor je het weet verruilt ie het circuit voor het stadion. Transfervrij naar Red Bull Salzburg waarschijnlijk. Juist die club heeft - ik verzin het niet - het enige kunstgrasveld van de Oostenrijkse Bundesliga.


Maakt kunstgras het voetbalspel sneller? Je wordt er wel vlugger ziek van, menen sommige deskundigen. Sporten tussen de korrels zou de kans op kanker verhogen. Het lijkt ook logisch dat gras gezonder is: wie dan toch een keer opspattende ondergrond moet binnenkrijgen, kiest eerder een hap gras dan een partje autoband.

Ernstig ziek worden gaat natuurlijk nog een stuk verder. De serieuze twijfel over de gezondheidsrisico’s roept de vraag op waarom we die korrels eigenlijk gebruiken. Het antwoord: om te zorgen dat de bal net zo lekker rolt als op een kortgemaaid gazonnetje. En dat je slidings kunt maken, zonder meteen naar het brandwondencentrum in Beverwijk te hoeven.

Maar wacht... Als we zo veel moeite doen om een namaakveld op een echte grasmat te laten lijken, dan ligt de oplossing toch voor de hand? Terug naar het origineel. Stukken goedkoper om aan te leggen ook. En vraag je het de gemiddelde voetballer, dan snakt die gewoonweg naar de geur van de werkelijke wei.

Goed, omdat je levend gras minder kunt belasten, heb je daarvan meer velden nodig. De vraag is of dat erg is. Op die plekken kun je geen huizen, kantoren of winkels bouwen. Maar hadden we niet al veel te veel leegstaande bedrijfspanden? En snakken stadsbewoners niet naar wat meer groen?

Mogelijk blijkt straks dat het best meevalt met die korrels. Maar misschien heeft het ons dan toch aan het denken gezet. Over hoe moeilijk we doen om iets te vervangen wat gewoon goed was.