Column: Vluchteling

Vandaag vlucht ik weer eens weg uit het leven van alledag. De komende weken ben ik in mijn tweede thuisland Nepal. Ik begin in Kathmandu, om vervolgens mijn toevlucht te zoeken bij de bewoners van de dorpen in Tsum Valley, de Verborgen Vallei.

Dit zijn voornamelijk Tibetanen van origine, vluchtelingen, die vanwege de Chinese onderdrukking in hun vaderland met hele families over de Himalaya-passen trokken en nu aan de andere kant van het Dak van de Wereld leven.

In grote armoede en onder middeleeuwse omstandigheden, maar wel in vrijheid. Zij denken dat ons land zonder bergen een Shangri-La is, een aards paradijs, waar wij gelukkig, vreedzaam en in grote welvaart leven. Zal ik de kinderen van Tsum uitleggen wat er bij ons werkelijk gaande is?

Zal ik hen vertellen over wat er gescandeerd werd tijdens die bijeenkomst in Steenbergen, over de in brand gestoken auto’s in het zo schilderachtige, oer-Hollandse dorpje met de Bommeliaanse naam Oostknollendam?

Moet ik wat zeggen over kogelbrieven en doodsbedreigingen of over de bewaakte woning van de staatssecretaris, op amper vijf minuten lopen van mijn eigen straat?

Ik denk niet dat ik het zal doen. Omdat ik me kapot schaam. Maar vooral omdat ik die eenvoudige mensen, die met de moed der wanhoop hun hutjes, scholen en tempels weer opbouwen na de verwoestende aardbevingen van eerder dit jaar, niet ook nog eens met onze problemen wil opzadelen.

Ik loop er direct van dorpje naar dorpje, ben als vreemdeling overal welkom. Ik drink hun thee, eet wat hun pot schaft, lach met hun kinderen en omaatjes, ga met hun kippen op stok en vlucht zo even weg van onze westerse werkelijkheid.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.