Volledig scherm

Column: Vlag

De vlag mocht uit donderdag. Niet alleen omdat we 5 mei vierden, het was ook nog eens de zonnigste Bevrijdingsdag ooit in ons land!


Ik vind dit toch een heerlijke periode. ’s Ochtends maar amper boven nul, ’s middags terrasweer. Deze week pikte ik een oude gewoonte op: om 07.00 uur zwemmen in het lokale buitenbad. Op één zo’n ochtend gaf de boordcomputer van de auto aan: 3 graden, kans op gladheid...

Een paar minuten later stond ik daar: onwennig en bleek in mijn zwembroek, rillend aan de rand van het bassin. Stoom hing boven het water door het grote temperatuurverschil. Heerlijk!

De komende dagen zullen we niet bibberen, de temperaturen slaan in onze mooie regio meteen door naar 25 à 27 graden! Prachtig gewoon, zou je denken. Maar nee hoor, onmiddellijk steken wat irritante izegrims een waarschuwend vingertje op en doen hun uiterste best de pret bij voorbaat te bederven. ‘De zon is behoorlijk krachtig. Je kunt binnen dertig minuten al verbranden’, waarschuwt een misantropische meteoroloog.

Oh ja, en het zeewater is nog héél koud, een graad of 11 maar. En dat is dan weer levensgevaarlijk bij die vroege hitte.

Ze hebben vast helemaal gelijk, maar waarom mogen we na een klotewinter plus een natte maand april niet gewoon even genieten, lekker de vlag uithangen? Ook zo iets. De vlag mág uit. Dat is zó calvinistisch! Klinkt als: slechts bij hoge uitzondering mág de vlag in top.

Waarom eigenlijk? Slijt hij anders te snel? Of zijn we bang dat een ander denkt dat we altijd een feestje aan het vieren zijn?

Ach, laat ook maar waaien, ik ga een zonnig terrasje zoeken.