Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Viaduct

Mooi hè, dat knikje van Christopher Froome in de richting van Wout Poels toen de twee gisteren samen de finish passeerden na weer een zware bergrit. Er zat niets in van een feodaal of banaal ‘goed gedaan jochie.’ Zo is de kopman van Sky immers niet. Hij liet zijn teamgenoot slechts weten dat de zaak weer keurig was opgelost.

Want keurige jongens zijn die twee. Velen vinden Froome maar een saaie, lelijk op zijn fiets zittende, atypische renner. Als kopman voldoet hij in ieder geval niet aan het clichébeeld van de bazige kopman. ‘Als je Chris vanuit de auto een bidon geeft, zegt hij keurig dankjewel’, zo typeerde ploegleider Servais Knaven hem eens treffend.

Wout Poels is al evenmin een jongen op wie je boos kunt worden. Acht jaar geleden werd hij in Effen districtskampioen door de snellere Bram van Oosterhout op de viaducten over de A16 uit het wiel te rijden. ‘Ik kan een beetje klimmen’, sprak hij toen blij. Viaducten werden bergen, maar Rabobank geloofde niet in Woutje. Want mentaal niet hard genoeg.

Kom daar nu eens om. Poels trok nooit verbaal een lange neus in de richting van de mensen die het destijds niet in hem zagen zitten. Daar is hij als blijmoedig mens te netjes voor.

Froome staat al even onbevangen in het leven. Nooit een grote bek. Als beloning schold de Tourdirectie hem vrijdag de op de Ventoux verloren tijd kwijt. Dat kun je gek vinden, maar de Brit roept nu eenmaal meer de geest dan de letter van de wet op. Wielrennen is voor Froomie geen ‘flikken of geflikt worden’.

Noem het een verarming van de wielercultuur, waarbinnen de geur van zonden net zo vertrouwd was als die van de massageolie. Ik vind het een zegen dat ook twee keurige jongens in het huidige wielrennen overeind kunnen blijven in dat nog altijd even fascinerende spel dat koers heet.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.