Volledig scherm

Column: Vettig metertje

Ooit een meter bier weggewerkt, solo? Er zijn dagen dat ik het niet presteer, maar er schijnen mensen te zijn die daar hun hand niet voor omdraaien. Zo zal er ook wel iemand te vinden zijn die het metertje kapsalon, dat een Bredase friettent sinds kort aanbiedt, hap voor hap naar binnen weet te werken.


Voor de niet-kenners van hedendaagse hoogstandjes uit de kwalitaria-keuken: een kapsalon ziet eruit alsof iemand geblinddoekt allerlei dingen heeft aan­gewezen op de snackbarkaart, en vervolgens heeft verzocht ze vooral niet apart te serveren. Het levert een geheel op van door elkaar­­ druipende lagen shoarma of kebab, sla, friet, tomaat, knoflooksaus, komkommer en kaas.

Hoewel ik na enig drankgebruik niet vies ben van VVV (veel, vet en ver over de datum), geloof ik niet dat ik ooit kapsalon heb geproefd. Al lijkt zo’n schotel wel sterk op hetgeen ik ooit uitbraakte tijdens een hardnekkige buikgriep. Enfin, die snackkoning in Breda heeft er een goed belegde boterham aan. Het is ’m gegund.

Toch blijft het opmerkelijk dat juist anno 2016 – een jaar vol gezondheidsboeken­­, voedselbloggers, superfoods en fitgirls - de XL-variant van de vettigste versie van fastfood een enorme hit blijkt.

Maar is dat eigenlijk wel zo raar? We zijn wel vaker niet zo consequent. We schamperen over het geringe aantal Michelinsterren hier en vullen intussen de all-you-can-eat-vreetschuren tot de laatste stoel. We balen van het gebrek aan menselijk contact en kiezen toch maar voor de supermarkt met zelfscan-kassa’s. We treuren om leegstaande winkelpanden en bestellen online een paar schoenen. (Ja, ook ik. Al die dingen.)

Om de geplaagde middenstand te redden, mag die binnenkort legaal horecaatje spelen. Wijn bij de boekhandel, taart in de kledingzaak. Dan duurt het vast niet lang voor ie op de prijslijst staat, tussen knipbeurt en kleurspoeling: kapsalon in de kapsalon. Schaar in je haar, snack in je bek - het trekt vast extra klanten. Een keuken hoeft de kapper niet eens te hebben; er schijnt iemand in Breda te zijn die het spul per meter levert.