Volledig scherm

Column: Verzoekje

Serieus verzoekje: hou eens op met dat zure gezeur over Serious Request. Gisteren werd bekend voor welk doel de 3FM-dj’s dit jaar vanuit Breda geld gaan inzamelen: bestrijding van longontsteking bij kinderen in ontwikkelingslanden.

Maar welke bestemming het Glazen Huis ook kiest, je hoeft geen Maurice de Hond te heten om te kunnen voorspellen wat je op de sociale media gaat aantreffen: de luid verkondigde opvatting dat het schan-da-lig is om buitenlandse goede doelen te steunen, terwijl ‘in dit land nog zo veel mis is’. De roep om een boycot levert ongetwijfeld duimpjes op. De dj’s worden vast wéér getypeerd als aandachtsgeile egotrippers.

Zijn ze dat? Zal best. Van ons belastinggeld, ook dat nog. Toch zie ik nog altijd liever dat ze met mijn centen liefdadigheid aanjagen, dan dat ze er weer een stompzinnig seizoen lang Stars van gaan Ranken. Ze kunnen trouwens in december ook gewoon plaatjes blijven draaien in Hilversum, hoor. Zelfde salariskosten, levert alleen geen drol op. Dus zet radio en tv lekker uit als je het niet kunt aanhoren.

En trouwens, vind je écht dat eerst lokale voedselbanken, verzorgingshuizen en ouderenbonden moeten worden gesteund? Valt vast wat voor te zeggen. Misschien kun je in dat geval - ik noem maar wat hoor - zelf een actie daarvoor beginnen? Of een paar euro ervoor opzij leggen? Komt wellicht net wat sympathieker over dan alleen maar mekkeren over andere inzamelingen. En wie weet geven sommige mensen wel iets aan Serious Request én aan jouw doel! Dat kán namelijk.

Of hoeft dat ook weer niet? Wilde je eigenlijk alleen even schelden op alles wat volgens jou in dit afschuwelijke land mis is? Serieus verzoek: maak er voortaan een selfie van. Zie je meteen iemand die er precies hetzelfde over denkt als jij. Of niet soms? Nou dan!