Column: Verkeerd

What’s in a name, zouden de Britten zeggen. De krant staat de laatste tijd vol met berichten over gevallen of bruut omver gereden ‘wielrenners’.

Bedoeld wordt dan meestal een ‘toerfietser’. Voetballen kan iedereen op straat, op het strand of op een trapveldje, maar wielrennen doe je alleen in serieus wedstrijdverband. Vraag een toerfietser wat hij aan het doen is, en hij zal nooit zeggen: ‘Ik wielren’, of ik heb vandaag gewielrend. Zelf mijn spellingscontrole zat er een rood kringellijntje onder. Nee, wie in zijn eentje of in een grote groep met zijn dure racekarretje de weg op gaat, fietst. Niet minder, maar zeker niet meer.

Wielrenners waren wel de mannen die afgelopen dinsdag het verkeer in Breda op de knieën kregen. De tijdrit van de Eneco Tour veroorzaakte volgens velen zelfs een verkeersinfarct in de stad. In Nairobi, Rome, of Parijs is er ook zonder Eneco Tour in de avondspits geen vlot doorkomen aan, maar goed. We klagen als automobilisten graag als iets ons in de weg staat.

De gemeente Breda belooft voor een volgende keer in ieder geval beterschap en de lokale organisatie waste de handen in onschuld, omdat ze keurig professionele ‘verkeersregelaars’ hadden ingehuurd. Weer zo’n foute benaming! De aangerukte mannen en vrouwen regelden het verkeer niet, nee, ze hielden het verkeer slechts tegen. Zoals een uitsmijter van een kroeg ook geen toeristische gids is die geduldig uitlegt, waar je wellicht wel naar binnen kunt. Het verkeer regelen houdt in dat de boel blijft stromen.

Dat lukt trouwens beter als we met zijn allen wat meer de fiets de pakken. Niet alleen op zo’n dag. Als de toerfietsers dan ook nog eens beseffen dat ze geen wielrenners zijn, komen auto en fiets in het verkeer ongetwijfeld minder vaak met elkaar in aanvaring.