Volledig scherm

Column: Uitgelekte examenvragen

1. In de schoolkantine blijf je gezond door te kiezen voor...

A. De gevulde koek, omdat die de meeste zaden en noten bevat - een heel amandelplakje bovenop.

B. Iets uit de frituur. Heet vet doodt alle bacteriën.

C. Wiet van je klasgenootje uit het buurdorp, want die betrekt hij rechtstreeks bij een lokale biologische kweker (zijn pa).

2. Het woord schaamhaarverzamelaar hoort bij het vak...
A. Nederlands. Met zijn aanhoudende a’s, zijn ritme en zijn rijm is het een regelrechte kanshebber voor Woord van het Jaar.
B. Biologie. Het gaat om een bedreigde diersoort die geen nestmateriaal meer kan vinden, nu de ondermode steeds kaler is.
C. Aardrijkskunde. Het is een man uit Roosendaal die meisjes meelokte naar Helmond; wijs beide plaatsen aan op deze blinde kaart.

3. Bij een béétje hedendaagse examenstunt...
A. Demonstreren leerlingen hun vaardigheden. Zoals in Oosterhout: een poort vakkundig dichtlassen staat uitstekend op je cv.
B. Treedt de politie op. Zoals bij het OLV in Breda, waar ze daadkrachtig ingreep bij de grove misstand ‘verkeerd geparkeerde bus’;
C. Moet het programma worden voorgelegd aan schoolleiding, medezeggenschapsraad, oudercommissie, gemeente, brandweer, politie en de minister, waarna een spontaan feest kan losbarsten.

4. Het onderwijs moet volgens politici in Nederland...
A. Zo lang mogelijk voor iedereen gelijk zijn.
B. Zo snel mogelijk maatwerk bieden.
C. Nu eindelijk eens met rust gelaten worden, behalve als het gaat om taalachterstanden, rekenlacunes, digitale weerbaarheid, beweging, voedingsbegrip, muziekonderricht, slavernijgeschiedenis, techniekstimulatie, radicaliseringsherkenning, programmeerkunde en het onderscheiden van onzin in stukjes van columnisten die stiekem nog best in hun eindexamentijd zouden willen leven maar dat natuurlijk nóóit zouden toegeven.