Volledig scherm

Column: Twijfeltruckers

Wie nu werk zoekt, stuurt het best zijn cv naar een transportbedrijf. Containerladingen aan chauffeurs zijn er nodig. Alleen al in West-Brabant heeft de vervoerssector tweeduizend vacatures. Tweeduizend! Dat zijn alle ontslagen van Philip Morris bij elkaar, plus die van V&D in Zeeland en Brabant.

Allemaal gauw een groot rijbewijs halen, zou je zeggen. Maar niet iedereen staat te springen om in de cabine te kruipen. Misschien omdat het vrije, avontuurlijke bestaan op de weg niet meer bestaat.

Dat het vak is veranderd, merk je al aan dat ene ouwe liedje van trucker-songwriter Henk Wijngaard: Met de vlam in de pijp/scheur ik door de Brennerpas/Met mijn dertig tonnen diesel/Ver van huis, maar in m’n sas. Die tekst levert hem vast nog eens een onderscheiding op; nu Dylan de Nobelprijs krijgt, lonkt de Libris Literatuurprijs voor Wijngaard.

Maar hij klopt allang niet meer. Scheuren over de Brennerpas? In de file tussen de Gardameer-toeristen, zul je bedoelen. Dertig ton? Daarmee mag je niet eens de Merwedebrug op. Ver van huis? Voor je het weet hangt daar een wanhopige vluchteling onder je combine. Diesel? Vervuilend, meneertje.

En dan hebben we het nog niet eens over de ongeduldige bazen. De onwillige Belgische tolkastjes. Het vluchtstrook-parkeerverbod, terwijl alle parkings langs de A58 ramvol staan...

Toch hoop ik dat tweeduizend chauffeurs toehappen. Want wat voor een boost geeft dat de regionale economie. Een boel extra truckers, dat is ontzettend goed nieuws voor de gehaktstavenindustrie, voor de pinup-kalenderbusiness, een goudmijn voor de kentekenplaten-met-vrouwennamenmakers. Nog meer jobs!

Truckers in spe, twijfel niet langer. Neem de juiste afslag: die naar een baan op de baan. Ik zal nooit meer mopperen als jullie elkaar tergend traag inhalen. Nou ja, bijna nooit meer dan.