Volledig scherm

Column: Tweede kans

Een functionaris in Noord-Korea valt in slaap op een bijeenkomst met dictator Kim Jong-un. Hij wordt ge-executeerd met een raket. Een wetenschapper in Nederland wordt gepakt op onderzoeksfraude in 55 publicaties. ‘The biggest con man in academic science’, zoals The New Yorker hem bestempelde, gaat nu weer aan de slag bij de NHTV in Breda.


Vrienden en vijanden van Wilders, zet de emigratieplannen maar in de ijskast! Geef gewoon toe: Nederland is een lief land, een tolerant land, een begripvol land. Als geen ander. Dat daar soms trammelant van komt, is een noodzakelijk kwaad.

Relaties krijgen een tweede kans, honden en katten krijgen een tweede kans, onderwijs krijgt een tweede kans, kleding krijgt een tweede kans, Marco Borsato krijgt een tweede kans, dus waarom Diederik Stapel niet?

Bovendien... Wat Stapel bij de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer gaat doen, meldde de website van deze krant gisteren al, is al met al heel onschuldig. ‘Hij gaat zich niet bezighouden met onderzoek en gaat ook niet lesgeven. Hij krijgt een ondersteunende rol en hij wordt de vraagbaak en helpende hand bij grote projecten.’

Da’s toch mieters? Iedereen die ooit eens de moeite heeft genomen om goed in de spiegel te kijken, iedereen die ook maar op de minuscuulste wijze aan introspectie heeft gedaan, dient over zijn hart te strijken en barmhartigheid te tonen door deze man oprecht succes te wensen met zijn nieuwe uitdaging.

Want waar hebben we het over? Het is maar wetenschap! Hij heeft toch geen kinderen ontvoerd of verkracht, bejaarden beroofd, moorden gepleegd, gebouwen opgeblazen, paarden mishandeld of exen gestalkt? Dát zijn pas misdaden. En zelfs dan krijgen de daders na gevangenschap vaak nog een tweede kans.